Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20%

| обновено на 20.05.22 в 17:09

Реалното увеличение на пенсиите от 1 юли ще бъде 10%. Това обясни Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика във връзка с антикризисните мерки на правителството.

„Така както бяха представени корекциите на пенсиите има риск да се създадат свръхочаквания, защото като чуеш 20% увеличение човек почва да смята 500 по 20%, т.е. ще взема 600 лв. Това обаче не е точно така.

Истинските данни са следните – това, което до сега беше временно част от пенсията ковид добавката (60 лв.) – сега  става част от пенсията, така че тези 60 лв. хората и досега ги получаваха няколко месеца, ще продължат да ги получават.

Всъщност новите пари, ако така мога да ги нарека, които хората ще получат са парите над този нов размер,т.е. пенсия плюс ковид добавки, която прави новата пенсия. Върху нея ще има увеличение, което средно ще бъде някъде около 10% .

По-коректно е да се каже на хората, че пенсията юли месец, ако я сравнят с тази от юни ще видят една разлика от около 10%“, коментира Нейков.

Той добави, че правителството продължава да върви по пътя на предшествениците си – да пипа пенсионния механизъм и да го ерозира. По думите му непрекъснато се разкъсва връзката между приноса на човека и резултата от този принос, т.е. пенсията.

„С това увеличение минимална пенсия ще стане 467 лв., което значи, че ще е с близо 100 лв. повече. Все още няма точни оценки, но около 60% от пенсионерите в България ще получават една и съща пенсия – минимална. Това е резултат от пипането на модела, в който имащия най-малкия принос и аз, който работя 20-25 г.,  взимаме едни и същи пенсии. Това удря в доверието на осигурителната система“, каза Нейков.

Спорен него същия подход следва и отстъпката от 0,25 ст. за литър гориво. Иван Нейков обясни, че този който има по-големи възможности ще получи и повече.

„А какво да прави човека, който няма кола, не може да си го позволи всичко това“, заяви Нейков. Той подчерта още, че на преди новия енергиен сезон трябва да се помисли за нов подход при програмите за енергийно подпомагане - или да ги разширим за повече хора, или да увеличим размера.


Още от категорията
Евелина Славкова

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова , социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят.  Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато..

публикувано на 07.02.23 в 10:21

Напрежението ще спадне след сесията на 9-ти февруари

"За съжаление това, което се случва в Пловдив е много неприятно и лошо за града ни. Това са решения на ПП ГЕРБ и няма как да се бъркаме в тях, можем да ги следим". Това каза общинският съветник Константин Георгиев от „Кауза България“ по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на кмета Здравко Димитров. Пред Радио Пловдив Георгиев..

публикувано на 07.02.23 в 09:53

Още 27 спасители доброволци заминават за Турция от Пловдив

От Пловдив тръгва екип за районите, пострадали от опустошителното земетресение в Турция. Нашите спасители пътуват за Газиентеп, на границата със Сирия .  Пред Радио Пловдив Георги Влайков от сдружение "Аварийно Спасяване Пловдив" съобщи, че заминава доста разнообразен екип от 27 човека , в който има лекар, парамедици, хора, изучавали..

обновено на 07.02.23 в 08:29

Пловдив е в режим на оцеляване, проблемите се трупат

За нашите измерения - Пловдив, поисканата и неполучена оставка на кмета Здравко Димитров, за управлението в криза, говорим със заместник-председателя на ОбС Евелин Парасков  от партия "Съюз за Пловдив". Той каза, че в тази битка, която се очертава на националното и местното ръководство с кмета на Пловдив няма да има победители. "Решението на..

публикувано на 07.02.23 в 07:52

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10