Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Алтер его” - за духовността и поезията с Божана Апостолова

| обновено на 21.05.22 в 16:09

В навечерието на 24-ти май имаме честта да отбележим Празника на славянската писменост и култура с Божана Апостолова! Ще разговаряме по някои от най-важните теми в нейната поезия. Ще прозвучат емблематични стихове. А музиката ще бъде българска и за душата...

Божана вече е била при нас през 2018-та година, но гостуването й тази събота дава началото на цикъл от две поетични предавания, излъчвани в две последователни седмици и едно с любопитни истории от живота й, с което ще ви зарадваме по-късно. 

Божана Апостолова е дипломиран филолог. Собственик на Полиграфически комплекс,  издателска къща „Жанет 45“ и Студио „Стандарт“. Инициатор и съучредител на инициативите „Пловдив чете“ и „Младият Пловдив чете“. Създател на годишната награда за поезия „Иван Николов“. Автор на книги с поезия, белетристика, мемоари, както и за деца. Носител на многобройни отличия, сред които Орден „Стара планина“ I степен за изключителни заслуги в развитието на българската култура, Награда „Пловдив“, „Златен ланец“, „Золотая муза“ и др.

Редно е да отбележим, че около 24-ти май водещият по ръба на бръснача Петър Краевски е пуснал сатиричното си алтер его Краю Петровскив отпуска. Неплатена, разбира се. За да не му се пречка, докато разговаря с голямата поетеса и издателка. Очакваме второто „Аз“ на Краевски да се появи в радио-пърформанса на 4-ти юни – отморен, със слънчев тен и убеден, че е призван да раздава свежи усмивки, докато лази по нервите на своя титуляр.

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя след новините в 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – с усмивка на лицето, с поезия в сърцето!

Автор и водещ: Петър Краевски


По публикацията работи: Марин Данев
Още от категорията

В Калофер започва празникът на дантелата

С множество прояви от днес в Калофер започва празникът на дантелата. Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода си у нас международна научно-практическа конференция „Дантелното изкуство – минало,..

публикувано на 13.08.22 в 08:28

"Жива библиотека" за Деня на младежта

Днес за поредна година в ОП „Младежки център Пловдив“ ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. И този път от екипа са подготвили програма, изцяло вдъхновена от идеите на младите хора в града ни. От 18:00 ч., като част от младежките инициативи, реализирани от центъра, ще се проведе събитие в един по-разчупен и интересен формат..

обновено на 12.08.22 в 13:05

"Вкусът на лятото" с Пламен Кочев

В поредния епизод от рубриката "Вкусът на лятото" ви отвеждаме в двора на галерия "Джуркови". Там разговаряме с Пламен Кочев, създател на фейсбук групата Акция "Фото Пловдивъ" и сайта Исторически фото парк "Ретро Пловдивъ". "Красивата къща, в която днес се намира галерия „Джуркови“, е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и..

обновено на 11.08.22 в 12:59

Пловдив за 4-и път е домакин на CULTURAMA

Пловдив се включва в четвъртото издание на фестивала CULTURAMA.   Тази вечер в Етнографския музей „Консоне“ - квартет за старинни инструменти и оперната певица Ина Кънчева (сопрано) ще поднесат на пловдивчани и гостите на града музикален пърформанс.  Творби на Шуман, Менделсон и Малер ще звучат в първия концерт от програмата на фестивал..

публикувано на 11.08.22 в 11:05

Великите европейци - Блез Паскал

„Вечното мълчание на тези безкрайни пространства ме ужасява“ - написа през 17 век Блез Паскал в своите „Мисли“. Само от това изречение сякаш можем да го опознаем целия.  BNR podcasts · Великите европейци - Блез Паскал Чуваме гласа на ученият Паскал - математик, геометър, физик и изобретател, който изследва точно „безкрайните..

публикувано на 10.08.22 в 10:18