Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

50 млрд. лв. ще влязат в българската икономика

| обновено на 23.05.22 в 23:02

50 млрд. лв. ще влязат в българската икономика до няколко години. Това ще се случи чрез редица финансови инструменти - европейското финансиране по Оперативните програми, националния план за възстановяване, фонда за справедлив преход.

Новината съобщи вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който беше в Пловдив, за да се срещне с представители на бизнеса. Това е първата от поредица срещи с инвеститорите у нас, която цели да се обсъди устойчивото развитие, преминаването към зелена енергия и проблемите пред фирмите.

„Срещите започват Пловдив, защото тук имаме добри примери. Освен това Пловдив ми е любим регион. Местоположението е добро, климатичните показатели също. Районът е жив, не се обезлюдява. Убеден съм, че това е тупкащото сърце на България", коментира Сандов.

Вицепремиерът по климатичните политики препоръча на работодателите коопериране между различните бизнеси, защото по думите му ако работят самостоятелно, то трудно биха се постигнали вискоки резултати.

Той даде пример с фирмата, произвеждаща електрически камиончета от „Тракия икономическа зона“. Преди три дни в кабинета на министъра отишъл представител на фирма от Северна Македония, чиято дейност е събиране на отпадъци.  Борислав Сандов ги насочил към сътрудничество именно с фирмата за е-камиончета.

"Вие ще вдигате отпадъците, те ще ги извозват", поръчал екоминистърът. Борислав Сандов подчерта още, че „Тракия икономическа зона“ е една от шесте икономически зони в Европа, която е избрана като пример за постигане на план за енергийна независимост. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Противоепидемичните мерки в Пловдив и областта се отменят от четвъртък

Отменят въведените противоепидемични мерки за Пловдив и областта предсрочно от четвъртък.  Припомням, че действието им беше удължено до този петък.  Причината е, че нивата на заболеваемостта са спаднали драстично сред всички възрастови групи, включително и сред тези, които са над 65 г.  Така от четвъртък отново ще се извършват женските и детски..

публикувано на 07.02.23 в 12:02

Парична гаранция за шофьора, който прегази пешеходец и избяга

Шофьорът, който блъсна и уби пешеходец в Пловдив, а след това избяга, излиза от ареста срещу парична гаранция от 3 000 лева. Решението е на пловдивските апелативни магистрати, които измениха решението на Окръжния съд. Инцидентът е от края на януари, когато при движение на заден ход, мъжът блъсна фатално с буса си 59 годишен пешеходец и след..

публикувано на 07.02.23 в 11:51

Затварят магистрала „Тракия" между 133 и 156 км

Затворен за движение и в двете посоки от 9,30 часа днес ще бъде участъкът на магистрала „Тракия" между 133-ти и 156-ти км, съобщиха от полицията в Пловдив. Причината са планирани  дейности. Ограничението е до отпадане на необходимостта, уточняват от МВР.  Полицейски екипи са на място и насочват автомобилите по обходни маршрути.

публикувано на 07.02.23 в 08:43

„Леден ден" и днес, жълт код за студ в 19 области

Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за студено време и за отрицателни температури в 19 области на страната. В областите Видин, Враца, Монтана, Кюстендил, Благоевград, Перник и Смолян минималните температури ще са под минус 10 градуса, а в останалите области..

обновено на 07.02.23 в 08:29