Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Великите европейци - Помпей Велики

| обновено на 25.05.22 в 15:06

Gnaeus Pompeius Magnus, Гней Помпей Велики, е римски генерал и политик от края на Републиката, който има важна роля в историята на Рим. Той не доживява раждането на Империята, но участва в нейното зараждане. 
Помпей изглежда, но не е типичен герой за времето и мястото си. Да, той е амбициозен, търси победите и иска славата, но не иска властта. Поне в два случая цял Рим очаква той да вземе цялата власт, но Помпей разпуска армията и се връща към частния живот. В трети случай пък Сенат предлага да стане диктатор за седем години, но той отказва и става само консул. Разликата е, че диктаторът има пълен имунитет, не носи отговорност за решенията си, дори след изтичане на мандата, докато консулът подлежи на контрол и съдебно преследване.
 

Забележително е, че Помпей официално е наречен Magnus, Велики, едва на 23, и то от диктатора Луций Корнелий Сула. Това е заради победите на младежа срещу хората на Гай Марий, които преследва в Африка. Там Помпей получава прозвището „юноша - касапин“ заради жестоката разправа с противниците, но после цял живот Помпей не показва подобна жестокост. Може би известна представа за авторитета, който Помпей има още от млад, дава описанието на историка Велей Патеркул: „Той е човек с изключителна красота, но не тази, която дава разцветът на живота, а с достойнство и твърдост, които, съчетани с величието на неговото богатство, съпътстват Помпей до края на живота му. Изключително нежен и благочестив, умерено красноречив, той страстно жадуваше за власт, но получена честно, не със сила…..Беше лишен от почти всички пороци, с изключение на най-големия - в държава, където гражданите са равни по права, не можеше да понесе някой да е равен на него.“ 

Явно има нещо особено в това момче, пред което, както се твърди, самият диктатор Сула винаги става на крака. И дава съгласие младият му генерал да получи триумф в драстично нарушение на закона - не само защото е победител в гражданска война, а и защото е никой, не е минал по задължителната в Рим стълбица на длъжностите. Така или иначе, за първия си триумф Помпей, начело на армията, опитва да мине през портите на Рим в кола, теглена от четири огромни африкански слона. Портите обаче са твърде тесни и той се примирява да бъде теглен от един единствен жалък слон. Животът на Гней Помпей започва през 106 г.  пр.н.е. Баща му е човек от провинциалното простолюдие, който се издига заради способностите си - изминава целия cursus honorum и е консул. Патрициите в Рим презрително наричат такива като него „нов човек“. 

Той дава на сина си най-добро за времето образование и от млад го взима в армията да го учи на война. Бащата обаче умира в гражданската война с Марий, а скоро победителите повдигат обвинение срещу мъртвия за разхищение на държавни средства, по което трябва да отговаря живият син. Помпей прави огромно впечатление на съдията, дотам, че човекът го иска за зет, оправдава го и го жени за дъщеря си Антистия. Това е първата от петте женитби на Помпей Велики и той много обича всичките си жени. Истината е, че този голям генерал, победител в тежки битки и политик от върхушката на Рим, е силно привързан към семейния живот. Смята се, че това е сред основните причини Помпей да отказва тежките ангажименти на едноличната власт и да се оттегля в частния живот винаги, щом има  възможност. 

През 84 г. пр.н.е. Сула се връща от война на Изток и се сбива с последователите на Гай Марий. Помпей на бърза ръка сформира три легиона, подкрепя Сула и стига до първия си триумф. После той получава мандат да се бие в Испания със Сертоний, друг привърженик на Марий. Там Помпей преживява и първото си поражение, но не натискът му има ефект - Серторий е убит от собствените си хора, а Помпей унищожава разнебитената му армия. Обратно в Италия, той помага на Марк Крас в разгрома на Спартак. Крас не е особено доволен, защото накрая излиза, че едва ли не Помпей свършва цялата работа. 

А и за успеха в Испания Помпей получава втори триумф - и то пак незаконен, докато за разгрома на робите, според закона, Крас получава само някаква си овация. Въпреки всичко обаче, те имат общи интереси, съюзяват се и стават консули. Като консул, Помпей отменя някои закони на Сула и възстановява, доколкото може, формите на републиканско управление, но в управлението не е запомнен с големи успехи. Стигнал върха, вместо и формално да вземе цялата власт, която и без това е в ръцете му, той пак се отказва от консулството и се оттегля в имението. Но няма кой да го остави на мира - военните му умения са нужни на Рим. Положението там е все по-тежко, пиратите държат под контрол цялото Средиземно море и пречат на снабдяването, така че Рим гладува. През 67 г. пр.н.е. Помпей получава изключителни правомощия, неограничено финансиране и огромна армия, за да се справи с проблема. Само за 40 дни той разгромява пиратите в цялото Средиземноморие и ги притиска в Киликия, където унищожава и последната съпротива. Не спира дотам обаче, а разгромява владетеля на провинция Азия Митридат и завзема части от Понт и Кавказ. Следва нов, трети триумф, а после е създаването на Първия триумвират, заедно с Юлий Цезар и Марк Крас.

 Няма да влизам в подробности за триумвирата, но през 49 г. пр.н.е. противоречията в него водят до ръба на гражданската война. Цезар преминава Рубикон, а Помпей командва републиканската армия. Макар да е по-силен, Помпей отстъпва тактически, примамва Цезар в Гърция и маневрира, за да го изтощи. На ръба на успеха е, но Сенатът го притиска за голяма победа и така се стига до битката при Фарсала. Помпей губи и бяга в Египет, но регентите на младия Птолемей XIII, брат на Клеопатра, решават да зарадват Цезар с главата на врага му, затова я отрязват. Цезар обаче не само не се радва, а се разплаква и активно помага Клеопатра да се върне на престола. Тялото на Помпей е заровено от войниците още на морския бряг, където е убит, главата му е изгорена, пепелта погребана с тържествени почести. В паметта на поколенията Гней Помпей, когото Плутарх описва като римския Александър Велики, остава като трагичен герой.  

Всички епизоди от подкаста "Великите европейци" можете да чуете тук:


Още от категорията

Пловдив дигитализира експонати и артефакти от музеи, ГХГ и НБ

Започва реализирането на проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, обяви заместник-кметът на града Пламен Панов. В проекта са включени 7 културни институции – Общинският институт „Старинен Пловдив“, Археологическият, Историческият, Етнографският и Природонаучният музеи,..

публикувано на 09.08.22 в 12:47

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06.08.2022г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 06.08 до 12.08.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Сара Джио. С обич от Лондон. 308 стр. ок. 4А, Хермес, 2022. Роза Лей. От Венеция с любов. 448 стр., ок. 5А, СофтПрес, 2022. Дейвид..

публикувано на 09.08.22 в 10:43

"Ден на ашурето" пред Джумая джамия

„Денят на Ашурето“ , носещ посланието за толерантност, по традиция събра пред пловдивската Джумая джамия представители на всички етнически общности в града. Домакини на празника бяха Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство.  Много пловдивчани и гости на Пловдив опитаха вкусно ашуре, а младежи в традиционни турски носии черпеха..

обновено на 08.08.22 в 14:10

"Омагьосана душа" на Мартин Джачков превзема Пловдив

Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа", като  осем нови портрета се представят за първи път пред публика. Артистът от десет години твори..

публикувано на 08.08.22 в 10:33

Античният театър посреща Виенския симфоничен оркестър

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив. Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи..

публикувано на 08.08.22 в 10:21