Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Младенова представя Хоан Гарига Бакарди

| обновено на 26.05.22 в 10:54

Хоан Гарига Бакарди е психолог. Интересува се и се обучава в хуманистична терапия. Специализира Гещалт терапия, НЛП, Подход на Ериксон, сценични и физиологични методи. През 1999-та година представя Берт Хелингер и неговота работа, относно Семейните констелации, в Испания. От 1986 година е основател и сътрудник на Гещалт Институт в Барселона. Публикувал е статии относно психотерапията и помощ във взаимоотношенията, в специализирани списания. Има издадени няколко книги. С преподавателя, преводач, сугестопедагог и официален представител на Хоан Гарига Бакарди в България, Ирена Младенова разговаряме за книгата „Къде са монетите?“. Изданието е с подзаглавие „Ключове за постигане на връзката между родители и деца“.

Ирена Младенова се запознава с автора след като превежда книгата, която идва при нея случайно, както често определяме някои не толкова случайни неща. Тя, винаги, е мечтала да превежда книги на испански език и винаги си е представяла, че ако авторът е все още между нас е добре да го познава. В случай, че има някакви въпроси, свързани с книгата, които да зададе на самия него, за да бъде всичко възможно най-ясно и добре изказано на езика, на който се превежда. Книгата и дава жена, който идва при нея на сугестопедичен курс по испански, и която се оказва собственик на издателство. Това е началото на историята и връзката на Ирена Младенова с работата, и книгите на Хоан Гарига Бакарди.  

Като дългогодишен преподавател и човек с няколко специалности от университета, психологията винаги я е вълнувала. Първоначално, тя се занимава с възрастова психология и педагогическа психология, във връзка с нейната първа специалност и работата ѝ в детските градини. По-късно, учи философия в Софийския университет, където попада на много интересна психологическа литература. Псхологията не само я вълнува, но тя се занимава и по-последователно с нея. Най-вече с психологията в класната стая, психологията в детската градина. „Психологията, която за нас учителите е много голяма врата към хората срещу нас, децата срещу нас. Съответно ние самите какъв баланс да имаме, за да можем да бъдем възможно най-полезни за тях“, споделя Ирена Младенова.

Семейните констелации, като част от психологическия подход я впечатляват и привличат, да продължи да чете и се интересува по темата. Личната ѝ среща с автора Хоан Гарига Бакарди е нещото, което изключително много ѝ помага в работата по книгата „Къде са монетите?“.

В момента, Ирена Младенова работи и върху втората книга на Бакарди, която ще излезе на български и касае връзката с любимия човек. Тя се казва „Добрата връзка в двойката“ и се очаква да излезе в началото на следващата година.

„Аз съм човек на действието. Много бързо действие. След като човек започне на действа, поне при мен е така, много да не се замисля защо е взел това решение и дали е можел да вземе още по-добро решение. Защото в пътя и в придобиването на още опитност, на още преживяване, на още емоционална връзка с това, което преодоляваме изникват и други пътеки. Пътят се нагласява“, казва още Ирена Младенова.

Преподавателят, преводач и сугестопедагог Ирена Младенова гостува в неделния „Шейкър“, за да ни разкаже за книгата „Къде са монетите?“ и автора ѝ  Хоан Гарига Бакарди.

Чуйте още, в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ангел Лясков

Ангел Лясков изигра мач номер 100 в елита

Защитникът на Локомотив (Пловдив) Ангел Лясков записа своя мач № 100 в Първа лига, съобщиха от клуба. Той ознаменува своето представяне и с попадение, за да изравни резултата за 2:2 при гостуването на Берое в 29-ия кръг на Първа лига. “Щастлив съм от това постижение, още по-щастлив съм, че го правя именно с екипа на Локомотив. Не постигнахме този..

публикувано на 16.04.24 в 11:58
Крачанов, Христоскова и Кривошийска призоваха феновете за подкрепа

Шампионките призоваха за подкрепа срещу ЦСКА

Женският волейболен шампион Марица (Пловдив) преследва своята 10-а поредна титла в първенството. Маричанки ще са домакини на ЦСКА на 17 и 18 април в първите две срещи от плейофите. Мачовете ще се играят в зала „Сила“ от 18:30 часа. На брифинга в зала „Лаута“ преди двубоя присъстваха старши-треньорът Борислав Крачанов и волейболистките Добрина..

публикувано на 15.04.24 в 15:10
Стамен Белчев

Стамен Белчев замени Нестор ел Маестро начело на ЦСКА

Треньорът на ЦСКА Нестор ел Маестро бе уволнен от своя пост, а начело на "червените" застава Стамен Белчев, съобщиха от клуба. Раздялата с Нестор ел Маестро идва след незадоволителните резултати през пролетта. В последните си три мача ЦСКА записа домакински загуби от Локомотив (Пловдив) и Пирин (Благоевград), макар че записа победа в дербито с Левски..

публикувано на 15.04.24 в 13:08

Кристина Дончева за семейството като вдъхновение

 На 14.04.2024г.  в предаването „Споделено” гостува певицата Кристина Дончева. Гласът й се отличи още преди 10 години, когато участва в популярен телевизионен формат. След това създава много музика, която не успява да стигне до широка публика. Но тя не спира да се труди и усъвършенства. Криси сподели за трудностите и как всяка капка..

публикувано на 15.04.24 в 10:59

Локомотив взе само точка под Аязмото

Берое и Локомотив(Пловдив) завършиха 2:2 в един интригуващ двубой. Двата тима предложиха добро качество в приятната априлска вечер под Аязмото в Стара Загора. Първото положение в срещата бе изградено от  „смърфовете“. Димитър Илиев пусна извеждащ пас към Бабакар Дион, който от аутлинията подаде за Мичи Нтело,  но той бе затворен и нанесе много неточен..

обновено на 15.04.24 в 10:13