Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ирена Младенова представя Хоан Гарига Бакарди

| обновено на 26.05.22 в 10:54

Хоан Гарига Бакарди е психолог. Интересува се и се обучава в хуманистична терапия. Специализира Гещалт терапия, НЛП, Подход на Ериксон, сценични и физиологични методи. През 1999-та година представя Берт Хелингер и неговота работа, относно Семейните констелации, в Испания. От 1986 година е основател и сътрудник на Гещалт Институт в Барселона. Публикувал е статии относно психотерапията и помощ във взаимоотношенията, в специализирани списания. Има издадени няколко книги. С преподавателя, преводач, сугестопедагог и официален представител на Хоан Гарига Бакарди в България, Ирена Младенова разговаряме за книгата „Къде са монетите?“. Изданието е с подзаглавие „Ключове за постигане на връзката между родители и деца“.

Ирена Младенова се запознава с автора след като превежда книгата, която идва при нея случайно, както често определяме някои не толкова случайни неща. Тя, винаги, е мечтала да превежда книги на испански език и винаги си е представяла, че ако авторът е все още между нас е добре да го познава. В случай, че има някакви въпроси, свързани с книгата, които да зададе на самия него, за да бъде всичко възможно най-ясно и добре изказано на езика, на който се превежда. Книгата и дава жена, който идва при нея на сугестопедичен курс по испански, и която се оказва собственик на издателство. Това е началото на историята и връзката на Ирена Младенова с работата, и книгите на Хоан Гарига Бакарди.  

Като дългогодишен преподавател и човек с няколко специалности от университета, психологията винаги я е вълнувала. Първоначално, тя се занимава с възрастова психология и педагогическа психология, във връзка с нейната първа специалност и работата ѝ в детските градини. По-късно, учи философия в Софийския университет, където попада на много интересна психологическа литература. Псхологията не само я вълнува, но тя се занимава и по-последователно с нея. Най-вече с психологията в класната стая, психологията в детската градина. „Психологията, която за нас учителите е много голяма врата към хората срещу нас, децата срещу нас. Съответно ние самите какъв баланс да имаме, за да можем да бъдем възможно най-полезни за тях“, споделя Ирена Младенова.

Семейните констелации, като част от психологическия подход я впечатляват и привличат, да продължи да чете и се интересува по темата. Личната ѝ среща с автора Хоан Гарига Бакарди е нещото, което изключително много ѝ помага в работата по книгата „Къде са монетите?“.

В момента, Ирена Младенова работи и върху втората книга на Бакарди, която ще излезе на български и касае връзката с любимия човек. Тя се казва „Добрата връзка в двойката“ и се очаква да излезе в началото на следващата година.

„Аз съм човек на действието. Много бързо действие. След като човек започне на действа, поне при мен е така, много да не се замисля защо е взел това решение и дали е можел да вземе още по-добро решение. Защото в пътя и в придобиването на още опитност, на още преживяване, на още емоционална връзка с това, което преодоляваме изникват и други пътеки. Пътят се нагласява“, казва още Ирена Младенова.

Преподавателят, преводач и сугестопедагог Ирена Младенова гостува в неделния „Шейкър“, за да ни разкаже за книгата „Къде са монетите?“ и автора ѝ  Хоан Гарига Бакарди.

Чуйте още, в прикачения файл.


Още от категорията

"Жива библиотека“ за Деня на младежта

„Живата библиотека много прилича на тази, която познаваме. Тук, обаче, вместо книги с разкази имаме хора с истории. Това е иновативен метод, който цели да създаде диалог, да срещне на живо любопитни „читатели“ и личности, които могат да разкажат за своя професионален или житейски път, да пречупят стереотипите, провокирайки разбиране и..

обновено на 09.08.22 в 16:21
Мартин Паскалев

Мартин Паскалев е със счупен нос

Футболистът на Локомотив (Пловдив) Мартин Паскалев напусна принудително терена при победата над Арда с 1:0. Той получи неприятен удар и не успя да доиграе срещата. Прегледите показаха, че Мартин Паскалев е със счупен нос. Това ще наложи известно време той да се състезава със специална маска на лицето, съобщиха от клуба.

публикувано на 09.08.22 в 12:49

Локо е лидер в Първа лига след 1:0 над Арда

Локомотив (Пловдив) излезе начело в класирането на Първа лига, след като надигра трудно състава на Арда с 1:0 в последния мач от петия кръг. Единственото попадение на стадиона в пловдивския парк "Лаута" отбеляза Бирсент Карагерен в 46-ата минута. Победата е още по-сладка за "черно-белите" заради червения картон на Пиер Зебли   още в 37-ата минута. В..

публикувано на 08.08.22 в 23:51

Локо приема Арда тази вечер на "Лаута"

Два мача от Първа лига ще сложат край на петия кръг на първенството днес. Локомотив (Пловдив) е домакин на Арда (Кърджали) в 20:45 часа на "Лаута". И двата тима се намират в отлична форма.  "Черно-белите" набраха скорост в последните седмици и записаха два поредни успеха над Хебър и Ботев (Враца), докато Арда спечели последните си три мача и се изкачи..

публикувано на 08.08.22 в 09:24
Пламена Миткова

Пловдивчанката Пламена Миткова е световен шампион

Пламена Миткова спечели титлата в скока на дължина на Световното първенство по лека атлетика до 20 години в Кали (Колумбия). Миткова заслужи златния медал след като скочи 6,66 метра при третия си опит, постигайки най-добър резултат в кариерата си до момента. Предишното най-добро постижение на българката бе 6,58 метра, които тя също записа през..

обновено на 07.08.22 в 07:57