Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рекордно ниска е реколтата от маслодайни рози

Снимка: архив

Рекордно ниска реколта от маслодайни рози се очаква през настоящата година, прогнозира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Христо Николов, председател на Националната асоциация на розопроизводителите в България. 

Той очаква между 8 000 и 9 000 тона да бъде добивът при положение, че площите с насаждения предполагат да бъдат добити до 15 000 тона рози.

Причината за ниския добив, който ще бъде близък до миналогодишните нива, е липсата на работна ръка и ниската изкупна цена за набран цвят. Тя е около 2,50 лв. за килограм.

Според Христо Николов тя трябва да е с поне 0,25 ст. по-висока за да покрие разходите за отглеждане на насажденията и прибиране на реколтата.

„През последните 3 години работим на цена близка до себестойността. Ние даваме 1,20 лв. на берачите, но върху тези пари се начисляват осигуровките и данъците, които внасяме, т.е. стават над 1,50 лв. Средният добив на един работник е 30-35 килограма, а разходите са над 6 лв. на ден“, обясни Николов.

По думите му изкореняването на розови насаждения е по-добре, отколкото изоставянето на землища. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Лидерът на ГЕРБ е отговорен за скандалите в Пловдив

Скандалите в ГЕРБ - Пловдив са закъснели от гледна точка на лошата работа на местната власт, на харченето на публични средства и на нарушения на обществени поръчки в предишния мандат, коментира пред Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Резултатът са нарушения, които   ще се плащат от джоба на пловдивчани и преки загуби за хората, които живеят..

публикувано на 06.02.23 в 16:10

Напрежението м/у РСМ и България се поддържа в Белград и Москва

Желанието на Македония да е част от ЕС е желание на всички българи, които имат патриотични чувства.  Затова смятам, че българската дипломация постъпи правилно и мъдро като помогна за изработването на така нареченото френско предложение за РСМ , коментира за Радио Пловдив журналистът и анализатор Николай Кръстев.  Той обаче подчерта, че има..

публикувано на 06.02.23 в 15:27

Някъде се скъса нишката между ГЕРБ и Здравко Димитров

Има известен елемент на изненада от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Мисля, че комуникацията между ГЕРБ и кмета Димитров е на нормално ниво, но явно нещо някъде се е скъсало. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на ОбС Александър Държиков. Той допълни, че..

обновено на 06.02.23 в 14:18

Минималната заплата заплашва пазара на труда

Механизмът за определяне на минималната работна заплата, който определи в последните си дни 48-то Народно събрание, заплашва функционирането на пазара на труда в България. Това коментира изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването „Точно днес“. Причината е, че като се начислят всички..

публикувано на 06.02.23 в 11:38

Сценарият "добро" и "лошо" ченге обслужва ГЕРБ

"Станахме свидетели на театър от типа  доброто и лошото ченге. Добрият Борисов, който дойде в Пловдив и започна да говори за некадърността, непрозрачността в управлението и как не иска да се свързват с ГЕРБ. Часове по-късно Здравко Димитров изигра "лошото" ченге и каза, че няма да си подаде оставката, защото е избран от гражданите и никой лидер..

публикувано на 06.02.23 в 11:09