Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха Плана за интегрирано развитие на Пловдив

| обновено на 26.05.22 в 17:03

Поредица от изказвания от различните групи в местния парламент предизвика приемането на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО). 

Дебатът продължи повече от час, но в крайна сметка статегическият документ, който предвижда инвестиции за над 1 милиард лева до 2027 година, бе приет с 35 гласа за, 1 против и 9 въздържали се.  

Първи при разискванияат думата взе Владимир Славенски от Демократична България и отбеляза, че този план се приема с година и половина закъснение. След него независмият съветник Георги Величков попита защо трябва да се изгражда нова зала до Колодрума и кемпер зона при Гребната база.  Ангел Иванов от БСП  отбеляза важността на проблема с превишениете норми за фините прахови частици. 

Зам.-кметът Стефан Стоянов обясни, че Планът за интегрирано развитие на общината не е приет по-рано заради липсата на отворени оперативни програми за финансиране и  отпускане на средства от държавата. Стефан Послийски продължи дебата като постави акцент не върху проектите, а на средствата необходими за реализирането им. 

Главният архитект Димитър Ахрянов отбеляза, че Планът за интегрирано развитие на община Пловдив е наследник на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. 

Последваха изказвания свързани с градската железница, присъединяването на общините „Родопи“ и „Марица“ и изграждането на Втори гребен канал. 

От трибуната кметът Здравко Димитров уточни, че финансовата рамка на ПИРО е по-голяма, за да няма проект, който да не е включен и това да не позволи да се кандидатсва по него. Кметът анонсира, че в града ще започнат много ремонти и ще има големи задръствания. 

Съветниците решиха да бъде увеличен  броят на  деца в първите групи в градините и яслите и така и наесен всместо максимум 25 в група ще има до 30 деца.  

Единодушно бяха приети две точки от дневния ред - възстановяването на паметника на благодетеля Димтър Кудоглу в югоизточната част на Цар-Симеоновата градина, както и  удостояването на проф. д-р Стефан Костянев със званието почетен гражданин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23