Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ВЕЦ-ът до Кадиево не замърсява водата на Брестовица с манган

Трайното решение на проблема е цялостна подмяна на водопроводната система на Брестовица, категорични са от ВиК Пловдив

| обновено на 26.05.22 в 17:04

Мини ВЕЦ-ът край с. Кадиево, построен през 2015 година, няма нищо общо със замърсяването на водата в Брестовица с манган. Това съобщиха от фирмата след приключването на проверка, поръчана от тях. 

Инж. Даниела Бакларова обясни, че причините за повишено съдържание на манган в питейните води на Брестовица са две. Първата е наличие на манганосъдържащи минерали в колектора на подземните води. 

И втората, по-вероятна причина, е взаимодействието на подземните води в режим на експлоатация на водовземните съоръжения от ПС „Брестовица – Кадиево“ с водите на р. Въча в участъка на образувалия се в непосредствена близост остров, разделящ реката на две. Там се задържат отпадъци, паднали дървета, предполагащи развитие на гнилостни процеси и натрупване на утайки, съдържащи манган. 

Затова единственото решение е ВиК да изгради пречиствателна станция. 

Проблемът със замърсяването с манган на реките Марица и Въча е изследван още 70 - те години на миналия век в няколко града и затова се стигало до ликвидиране на кладенци, с цел да се реши мангановото замърсяване на водовземните съоръжения, водоснабдяващи Пловдив, изградени в терасните отложения на р. Марица.

Кметът на с. Кадиево заяви, че нито тя, нито сдружението за Брестовица са били поканени на днешната среща. Освен това отрече, че общината не почиства отводнителните шахти и затова се наводнява пространството под моста.

Преди две години ВиК-Пловдив създаде експертна комисия, която да разкрие откъде идва замърсяването с манган на питейната вода на Брестовица. Комисията още тогава излезе със становище, че е необходимо да бъдат направени три дублажа в съществуващата водоснабдитлна зона на Брестовица при река Въча до землището на село Кадиево. Това припомни пред Радио Пловдив говорителят на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов. Той подчерта, че водното дружество подава чиста вода към Брестовица, но във водопроводните тръби има наслоен манган. При авария манганът се отделя от тръбите, а не от водоизточника.

Трайното решение на проблема е цялостна подмяна на водопроводната система на Брестовица. Това обаче може да стане само с финансиране от държавата, тъй като не е по силите нито на Водното дружество в Пловдив, нито на община „Родопи“, категоричен е Антон Гълъбов.

Той коментира и позицията на МВЕЦ-Кадиево, че единственото решение е ВиК да изгради пречиствателна станция. По думите на Антон Гълъбов това не е устойчиво и трайно, а временно решение и освен това не е рентабилно. Това би струвало над половин милион лева, с които ВиК-Пловдив не разполага, категоричен е Антон Гълъбов.

Да чуем още от разговора с него:


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Откриха издирвания 20-годишен студент в София

20-годишният студент Мартин Георгиев, който изчезна на 25 януари, е открит в София.  Около 18 часа днес младежът е открит в добро здравословно състояние и семейството му е уведомено, съобщиха от пловдивската полиция.  Студентът е намерен, след като майка му е получила сигнал от хора, които са го забелязали на Централна гара в София, съобщи..

публикувано на 29.01.23 в 19:18

Отварят три детски кухни в селата от община Родопи

Три детски кухни ще заработят следващата седмица в три от селата в община "Родопи". Услугата се предоставя от общинската администрация и е за деца от 1 до 3 години, които не посещават детска градина .  Млечната кухня в Брестовица е в двора на детската градина в селото и започва да работи от утре. Във вторник ще бъдат разкрити и млечните кухни към..

публикувано на 29.01.23 в 09:39

Без нови случаи на коронавирус в Пловдив и Пазарджик

13 нови случая на коронавирус са установени през последното денонощие. Направените тестове са  875, отчита Единният информационен портал.   Новорегистрирани в Пловдив и Пазарджик няма. Положителни проби от тестовете са регистрирани в общо седем области на страната. Ниският брой на новозаразените е обичаен за почивните дни.  Няма починали...

обновено на 29.01.23 в 08:43

Забравена ютия е причинила пожара на ул. "Братия" в Пловдив

Забравена ютия е причинила съботния пожар на ул. "Братия" между бул. "Шести септември" и Гребната база в Пловдив.  Огънят там е тръгнал от неправилно ползване на нагревателен уред, показва справката  на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за оперативната обстановка в страната.  Пожарът избухна в събота следобед и причини..

публикувано на 29.01.23 в 08:42

Пожар пламна в 3-етажна къща на ул. "Братия", има евакуирани

Пожар избухна този следобед в 3-етажна жилищна сграда на ул. "Братия" в Пловдив. На място са 3 противопожарни коли, 2 линейки, полиция. Има и евакуирани хора. Сигналът е получен на телефон 112 малко след 15.00 часа, уточниха за Радио Пловдив от пожарната.  Наложила се е евакуация на тийнейджър, който е бил в сградата. От пламъците леко е пострадала..

обновено на 28.01.23 в 16:12