Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да обсъждаме проблемите, а не - решенията

"Много малка част от българските граждани, които са участвали в някаква гражданска активност, са свързани с конкретна инициатива за промяна на нещо - политиката или средата, в която живеят. Огромна част от участието е свързана с лаготворителност.  До голяма степен това се държи на изключително ниското доверие, че политиците могат да променят нещо. Разбирането е, че политиката се случва някъде далече от нас, а гражданите са  неспособни да участват във вземането на решения". Това  заяви политологът Христо Панчугов, част от екипа, провел проучването "Индекс за гражданско здраве", проведен от Фондация "Софийска платформа". 

По думите му, гражданите не вярват, че имат своите представители и че те имат инструменти, чрез които могат да влияят на политиката. На декларативно ниво те знаят, че имат права, механизми, чрез които да участват, но за голяма част тези механизми са неефективни и това ги кара да се отказват от активност.

Панчугов обаче подчерта, че факторите, провокиращи гражданска активност, са в сфери, където директно може да се наблюдава някакъв резултат и да се види промяната като реален резултат от действията на гражданите. Това обикновено са дарителски каузи на местни нива. Всичко, което изисква сложна самоорганизация, разпознаване на други хора, които споделят същия интерес,  мобилизация на ресурс, е непостижимо за обикновения гражданин и той се отказва да прави каквото и да било. 

Най-голямо е доверието на гражданите към семейството и към роднините, доверието пада почти двойно към съседите и най-ниско е към политиците. От обществените слоеве най-голямо е доверието към учителите и лекарите - тези, с които гражданите имат непосредствен контакт. Извън този кръг българското общество много трудно се самоорганизира за постигането на някакви обществени каузи. 

Много малко са лидерите, които могат да бъдат разпознаваеми и да увлекат гражданите. Неформалните лидери, които биха могли да бъдат разпознати, като двигател на някакви процеси в тези общности е нещо, което може да обедини общността около  каузи като дарителството например. Когато обаче се сблъскваме с необходимостта да се доверим на някой друг и заедно да правим нещата, българските граждани са скептични това да се случи.

"Идеята за обединение за постигането на някаква кауза е доста странична за българското общество. Невъзможността да се говори за   същността на политическите проблеми, което до голяма степен произлиза от политиците, от институциите, е причина за това. Неразпознаването на гражданското общество като съюзник във вземането на политически решения е в същността на недоверието. Свикнали сме да се замеряме с решения, които разделят. Когато разговорът се води с решения, те се приемат като заплаха".

Разговорът трябва да започне да се води около проблемите, около същността на това, което може да обедини хората и чак тогава да се вземат истинските решения. "За съжаление, политиците не правят това. Битува усещането, че институциите се интересуват формално от гражданите. Това води до политическа апатия. Като цяло, капацитетът на гражданските организации да преследват своите цели е изключително нисък в българското общество."  

Изследването отчита обаче силна родова принадлежност.  Общества, които не могат да намират причина да се обединят в настоящето, я търсят  в родовата принадлежност.  Налице е тенденция да се противопоставят групи в българското общество. Крайно време е да започне да се води разговор за това, че решаването на проблемите на една група не води до увеличаване на проблемите на друга. 

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Новите подварианти на Омикрон са доста по-заразни

В неделя 19% от пробите за Ковид-19 са положителни, в понеделник лек спад - 13,5%, подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е в България и започва да се усеща неговата сила. Разговор с епидемиолога д-р  Христиана Бацелова  за лятната вълна на Ковид -19 , за ваксините и препоръките, които лекарите потвърждават преди ваканцията на всеки. Д-р Бацелова смята,..

обновено на 04.07.22 в 14:07

Възможен е кабинет, но за месец

Сформирането на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание е възможно, но той няма да трае повече от месец. Това коментира д-р Александър Димитров, политолог и преподавател в УНСС, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „Такъв кабинет би бил сглобен на кантар и ще разчита на много единични персони, лични интереси и т.н. Това..

публикувано на 04.07.22 в 11:08

Дигитален новатор стана преподавателка от МГ-Пловдив

Сред наградените 12 учители от цялата страна в конкурса „Дигитални новатори в образованието“ 2022 г. е Виолета Маринова , старши учител по информатика и информационни технологии в ОМГ "Академик Кирил Попов“ - Пловдив.   Инициативата се реализира за трета поредна година от Българската асоциация по информационни технологии, и е под под..

обновено на 04.07.22 в 06:58
Инж. Румен Цонев, главен изпълнителен директор на Холдинг

платена публикация
Фамилният празник на "Холдинг КЦМ 2000" АД - цял ден песни, танци и игри

Цял ден музика, игри и забавления за всяка възраст предложи фамилният празник на "Холдинг КЦМ 2000" АД на станцията в местността Копривките. В Арт работилниците имаше рисуване върху стъкло и плетене на кукли от царевична шума. Конна езда, Въжен лифт, музикален пъзел, щафетни игри, татуировки, рисунки върху лице – бяха заниманията..

публикувано на 02.07.22 в 15:46

Двойно поскъпна строителството на новата Детска клиника

Почти двойно по-голяма сума е необходима за изграждане на новата сграда на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“, заради увеличените цени на стоките и услугите в строителството. Това стана ясно от думите на икономическият директор на лечебното заведение Момчил Мавров. Той уточни, че с актуализацията на държавния бюджет за клиниката се..

публикувано на 01.07.22 в 16:51