Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Стрелча и Карлово се готвят за Празниците на розата

3
Празник на розата в Стрелча, архив

В Стрелча тази вечер тържествено се открива Вторият фестивал на туризма и етеричномаслените култури на откритата лятна сцена в градския парк. Двудневния празник ще открие кметът на общината Георги Павлов. 

Преди това са организирани Алея на ароматите и Алея на занаятите, където производители на козметични продукти от етерични масла и на занаятчийски изделия от цялата страна представят продукцията си, свързана с българските традиции и характерен за региона поминък. 

През деня ще се проведе и местна туристическа борса, на която ще бъдат представени възможностите за отдих и туризъм в Стрелча. 

Утре е същинският фестивал, с акцент върху розопроизводството.

В Карлово също продължават проявите, посветени на Празника на розата. Тази вечер в Историческия музей ще бъдат показани „Мистерията на нестинарството“ и обичаят „Полерания“, представени от самодейци от читалището в с. Войнягово. 

На ул. „Водопад“ ще бъде подредена традиционната „Алея на розата“, където занаятчии и фирми представят продуктите си, произведени с маслодайна роза. 

На централния площад са предвидени два концерта – на ВИГ „Кристални души“, „Новобранците“ и Йоана Караколева и международен фолклорен концерт. 

Проявите продължават и утре с ритуален розобер в градините край Карлово, шествие на Царицата на розата и множество концерти. 


Галерия

Още от категорията

Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"

Пътният инцидентът е станал в пловдивския участък на автомагистрала "Тракия"  в посока София. Лек автомобил се е блъснал в средната мантинела в района на 137-ми километър. По първоначални данни има двама пострадали.   Колата се намира извън пътното платно, но части от разрушената разделителна ограда възпрепятстват преминаването на останалите..

публикувано на 04.07.22 в 16:00

По бензиностанциите не знаят как ще се ползва отстъпката от 25 ст./л. гориво

25 стотинки за литър отстъпка от цената на горивата гражданите ще могат да ползват три дни след обнародването на измененията на Закона за държавния бюджет в Държавен вестник. Очаква се документът да бъде обнародван утре. Компенсациите ще важат за леки автомобили, категория М1 и на мотопеди и мотоциклети от категория L.За да позлват..

обновено на 04.07.22 в 14:07

В Карлово протестират заради дупки по улиците в Южната индустриална зона

В Карлово се организира протест срещу лошото състояние на улици в Южната индустриална зона и срещу бездействието на Община Карлово.  Близо 100 души се събраха тази сутрин на разклона от главния път Пловдив - Карлово за индустриалната зона, като го блокираха за час и издигнаха плакати: "До кога ще ни лъжете, г-н кмете?". „Дупките са се превърнали..

обновено на 04.07.22 в 14:07

Пловдив почете с изложба паметта на големия дарител Димитър Кудоглу

Наследници на Димитър Кудоглу присъстваха на откриването на изложбата по за 160 години от рождението на големия дарител в Пловдив. Нели Братанова и синовете й Панчо и Петър определиха събитието като вълнуващо и благодариха на всички, които почитат паметта и делото на тази личност. Те възприемат като дълг и отговорност..

публикувано на 04.07.22 в 14:00

Цяла сряда без вода по „Богомил“ и „Лев Толстой“ в Пловдив

Продължават опитите да се отстрани ВиК аварията на кръстовището на ул. „Богомил“ и „Лев Толстой“, която тромози живеещите в квартала от седмица.  Тя възникна  по новия тръбопровод, положен по проекта "Подобряване на градската среда в зона с потенциал за икономическо развитие "Гладно поле".  За да се реши проблемът с теча окончателно, водата в..

публикувано на 04.07.22 в 12:06