Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив е домакин на 57-ия международен фестивал на камерната музика

За първи път АМТИИ-Пловдив е организатор на фестивала

От днес до 18 юни Пловдив е домакин на 57-то издание на Международния фестивал на камерната музика

За първи път организатор на най-стария фестивал за камерна музика в Европа е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф.„Асен Диамандиев“ – Пловдив, която е връстник на фестивала.

Програмата представя елитни музиканти  от България, Австрия, Венецуела, Италия, Испания, Полша, Северна Македония, Украйна и Япония, чиито изпълнения ще прозвучат сред живописната атмосфера на едни от най-емблематичните архитектурна паметници: Регионален етнографски музей – Пловдив, Къща Верен Стамболян в ОИ „Старинен Пловдив“, Концертната зала на АМТИИ.

Откриването е от 19.30 часа в Етнографския музей с концерт, посветен на полската музика, с певците  Анна Фабрелло, Кшищоф Бобжецки и пианистката Александра Мозгел-Мединска. 

В студиото гостуват проф. Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ и проф. Евгений Шевкенов, артистичен директор на фестивала.

С тях съобщаваме изненадите за публиката, както и за традицията за обогатяване на музикалната програма с изпълнения на студенти и ученици. Повече може да чуете от звуковия файл по темата.

Тук може да се запознаете с програмата от 25 май до 18 юни: https://bit.ly/3PIJx1l


Галерия

Още от категорията

Кметът очаква отговор на идеята операта да е до Колодрума

Идеята за сграда на Пловдивската опера в суперцентъра на града е нонсенс между желание и възможности, коментира днес  кметът Здравко Димитров. Миналата седмица от общината предложиха новият дом за операта да бъде до зала Колодрума, където има подходящ терен възможности за конферентна зала  и паркиране.  Ще преценим какви стъпки да предприемем,..

публикувано на 04.07.22 в 12:50

Трио "Имерсио" свирят в галерия "Димитър Георгиев"

С изпълнението на Трио „Имерсио“ – един от най-добрите ансамбли за камерна музика във Виена, на 5 юли завършва тазгодишното издание на Австрийски музикални седмици, организирани от Австрийското посолство в България. Истински спектакъл   в галерия „Димитър Георгиев“обещава самото  назоваване на изпълнителите, които досега са имали изяви в..

обновено на 04.07.22 в 11:17

Преге - предаване за света на книгите, 02 - 08 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 02 .07. 2022г.  бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 02.07 до 08.07.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Рафаел Сабатини. Беларион щастливеца. 331 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2022. Харлан Коубън. Уин. 396 стр., 5А, Колибри, 2022...

обновено на 04.07.22 в 10:44

10-годишният Борис отново спечели златен медал

10-годишният Борис Дюлгеров отново спечели златен медал от международен музикален конкурс, съобщиха от община Пловдив. След като през април талантливият пианист получи І-ва награда от Международен музикален конкурс в Тоскана, Италия, а през месец май - сребърен медал от Международен конкурс за пианисти във Финландия, сега 10-годишният Борис спечели..

публикувано на 04.07.22 в 10:42

Великите европейци - Мария Гьоперт - Майер

Думата „атом“ е гръцка и значи „неделим“. Това е идеята на древните за най-малкото парче материя, която гради всичко и тя е в сила до края на 19 век, когато англичанинът Томсън открива електрона, отрицателната частица в атома.  BNR podcasts · Великите европейци - Мейер По логика, трябва да има и други, положителни частици. През 1909..

публикувано на 04.07.22 в 10:36