Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започва тридневният фестивал "Пловдив - древен и вечен"

С атрактивно шествие от Централната поща до Римския стадион с участието на 150  възстановчици от България, Унгария, Румъния и Франция стартира фестивалът „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“. 

В рамките на три дни мащабният форум, превърнал се в едно от любимите събития на пловдивчани, има амбицията да възкреси историята на Пловдив.

Официалното откриване на фестивала е на Римския стадион с участието на Ера балет, ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, гладиаторски битки.

На 28 и 29 май събитието продължава на традиционно място – парк „Лаута“. Там участниците ще оформят три лагера – „Античност“, „Ранно Средновековие“ и Късно Средновековие“ с демонстрации на бойни практики и занаяти, стрелба с лък.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен“ е част от Културния календар на Пловдив.

Още от категорията

Кметът очаква отговор на идеята операта да е до Колодрума

Идеята за сграда на Пловдивската опера в суперцентъра на града е нонсенс между желание и възможности, коментира днес  кметът Здравко Димитров. Миналата седмица от общината предложиха новият дом за операта да бъде до зала Колодрума, където има подходящ терен възможности за конферентна зала  и паркиране.  Ще преценим какви стъпки да предприемем,..

публикувано на 04.07.22 в 12:50

Трио "Имерсио" свирят в галерия "Димитър Георгиев"

С изпълнението на Трио „Имерсио“ – един от най-добрите ансамбли за камерна музика във Виена, на 5 юли завършва тазгодишното издание на Австрийски музикални седмици, организирани от Австрийското посолство в България. Истински спектакъл   в галерия „Димитър Георгиев“обещава самото  назоваване на изпълнителите, които досега са имали изяви в..

обновено на 04.07.22 в 11:17

Преге - предаване за света на книгите, 02 - 08 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 02 .07. 2022г.  бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 02.07 до 08.07.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Рафаел Сабатини. Беларион щастливеца. 331 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2022. Харлан Коубън. Уин. 396 стр., 5А, Колибри, 2022...

обновено на 04.07.22 в 10:44

10-годишният Борис отново спечели златен медал

10-годишният Борис Дюлгеров отново спечели златен медал от международен музикален конкурс, съобщиха от община Пловдив. След като през април талантливият пианист получи І-ва награда от Международен музикален конкурс в Тоскана, Италия, а през месец май - сребърен медал от Международен конкурс за пианисти във Финландия, сега 10-годишният Борис спечели..

публикувано на 04.07.22 в 10:42

Великите европейци - Мария Гьоперт - Майер

Думата „атом“ е гръцка и значи „неделим“. Това е идеята на древните за най-малкото парче материя, която гради всичко и тя е в сила до края на 19 век, когато англичанинът Томсън открива електрона, отрицателната частица в атома.  BNR podcasts · Великите европейци - Мейер По логика, трябва да има и други, положителни частици. През 1909..

публикувано на 04.07.22 в 10:36