Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ангелина Кунева с голямата награда за превод на МУ

Медицинският университет - Пловдив раздаде на тържествен академичен съвет годишните награди за превод. 

Срещаме ви с Ангелина Кунева, студентка - европейска магистратура по преводи в Пловдивския университет, преди това завършила два университета - в Лил, Франция и в Брюксел, Белгия. Тя спечели голямата награда на ректората за превод от френски език на художествен текст, публикуван от лекар-писател. 

Ангелина Кунева е разбрала случайно от социалните мрежи за конкурса. Повечето участвали в надпреварата студенти от МУ са получили покана от преподавателите им, с които се подготвят във вуз-а.

Младата преводачка работи в белгийска фирма, паралелно следва втора магистратура и смята, че на този етап ще остане в България, но не изключва възможността да се занимава и с политически науки, които е изучавала в Европа.

Повече може да чуете от разговора в прикачения файл.

Още от категорията

Кметът очаква отговор на идеята операта да е до Колодрума

Идеята за сграда на Пловдивската опера в суперцентъра на града е нонсенс между желание и възможности, коментира днес  кметът Здравко Димитров. Миналата седмица от общината предложиха новият дом за операта да бъде до зала Колодрума, където има подходящ терен възможности за конферентна зала  и паркиране.  Ще преценим какви стъпки да предприемем,..

публикувано на 04.07.22 в 12:50

Трио "Имерсио" свирят в галерия "Димитър Георгиев"

С изпълнението на Трио „Имерсио“ – един от най-добрите ансамбли за камерна музика във Виена, на 5 юли завършва тазгодишното издание на Австрийски музикални седмици, организирани от Австрийското посолство в България. Истински спектакъл   в галерия „Димитър Георгиев“обещава самото  назоваване на изпълнителите, които досега са имали изяви в..

обновено на 04.07.22 в 11:17

Преге - предаване за света на книгите, 02 - 08 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 02 .07. 2022г.  бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 02.07 до 08.07.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Рафаел Сабатини. Беларион щастливеца. 331 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2022. Харлан Коубън. Уин. 396 стр., 5А, Колибри, 2022...

обновено на 04.07.22 в 10:44

10-годишният Борис отново спечели златен медал

10-годишният Борис Дюлгеров отново спечели златен медал от международен музикален конкурс, съобщиха от община Пловдив. След като през април талантливият пианист получи І-ва награда от Международен музикален конкурс в Тоскана, Италия, а през месец май - сребърен медал от Международен конкурс за пианисти във Финландия, сега 10-годишният Борис спечели..

публикувано на 04.07.22 в 10:42

Великите европейци - Мария Гьоперт - Майер

Думата „атом“ е гръцка и значи „неделим“. Това е идеята на древните за най-малкото парче материя, която гради всичко и тя е в сила до края на 19 век, когато англичанинът Томсън открива електрона, отрицателната частица в атома.  BNR podcasts · Великите европейци - Мейер По логика, трябва да има и други, положителни частици. През 1909..

публикувано на 04.07.22 в 10:36