Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Защо не се учи психология в средното училище?

Как психологията бе изключена от учебната програма в средното училище у нас, и защо зрелостниците и през тази година ще запишат сред най-желаните специалности - психология, там влизат с максимален бал в българските университети - разговор с психолога проф. Веселин Василев, преподавател в Пловдивския университет.

В специалност "Психология" в задочната бакалавърска форма, за ПУ - за едно място се борят 15 кандидат-студенти. През миналата година при максимален бал 36, в психология се влиза с бал 35.30.

"Обяснението е, че младите усещат, че нещо около нас, в обществения живот и в цивилизацията ни не е в синхрон с отделния човек", каза проф. Василев. По думите му е важно да се върне изучаването на психологическата наука в средното образование, защото сега тя се преподава съвсем оскъдно в части от предмета философия, който се изучава до 10 клас.

Още от категорията

Новите подварианти на Омикрон са доста по-заразни

В неделя 19% от пробите за Ковид-19 са положителни, в понеделник лек спад - 13,5%, подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е в България и започва да се усеща неговата сила. Разговор с епидемиолога д-р  Христиана Бацелова  за лятната вълна на Ковид -19 , за ваксините и препоръките, които лекарите потвърждават преди ваканцията на всеки. Д-р Бацелова смята,..

обновено на 04.07.22 в 14:07

Възможен е кабинет, но за месец

Сформирането на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание е възможно, но той няма да трае повече от месец. Това коментира д-р Александър Димитров, политолог и преподавател в УНСС, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „Такъв кабинет би бил сглобен на кантар и ще разчита на много единични персони, лични интереси и т.н. Това..

публикувано на 04.07.22 в 11:08

Дигитален новатор стана преподавателка от МГ-Пловдив

Сред наградените 12 учители от цялата страна в конкурса „Дигитални новатори в образованието“ 2022 г. е Виолета Маринова , старши учител по информатика и информационни технологии в ОМГ "Академик Кирил Попов“ - Пловдив.   Инициативата се реализира за трета поредна година от Българската асоциация по информационни технологии, и е под под..

обновено на 04.07.22 в 06:58
Инж. Румен Цонев, главен изпълнителен директор на Холдинг

платена публикация
Фамилният празник на "Холдинг КЦМ 2000" АД - цял ден песни, танци и игри

Цял ден музика, игри и забавления за всяка възраст предложи фамилният празник на "Холдинг КЦМ 2000" АД на станцията в местността Копривките. В Арт работилниците имаше рисуване върху стъкло и плетене на кукли от царевична шума. Конна езда, Въжен лифт, музикален пъзел, щафетни игри, татуировки, рисунки върху лице – бяха заниманията..

публикувано на 02.07.22 в 15:46

Двойно поскъпна строителството на новата Детска клиника

Почти двойно по-голяма сума е необходима за изграждане на новата сграда на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“, заради увеличените цени на стоките и услугите в строителството. Това стана ясно от думите на икономическият директор на лечебното заведение Момчил Мавров. Той уточни, че с актуализацията на държавния бюджет за клиниката се..

публикувано на 01.07.22 в 16:51