Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България може да се откъсне от руския петрол и газ

България има възможности да се откъсне от енергийната зависимост към Русия. Тази теза защити инж. Христо Казанджиев, експерт от Българската минно-геоложка камара в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив.

По думите му стъпки в тази посока са предприемани, но през последните 12 години те са били замразени и редица възможности не са били реализирани. 

"Една от тях е диверсификация на източниците на доставки на природен газ. От юли от Гърция започват доставки чрез междусистемната връзка Стара Загора  - Комотини, от която ще получаваме 1 милиард кубически метра природен газ  от Азербайджан.

Подобни разговори се водят с Турция, като идеята е чрез Турция и техния терминал за втечнен природен газ на Мраморно море България да получава 1 милиард кубически метра.

Третата възможност е България да се договори с Гърция за доставки на втечнен природен газ", обясни инж. Казанджиев.

Той добави още, че България също има потенциал за добив на природен газ и нефт на територията на страната. За целта обаче трябвало да се съкратят бюрократичните пречки пред компаниите, които осъществяват такава дейност.

"Такива залежи вече са установени в Северозападна България. Оценените запаси и ресурси са от порядъка на около 480 милиарда кубически метра, от която извлекаеми са 130 милиарда. По предварителни оценки онези, които са доказани към момента са 20 милиарда. 

Компанията, която проучваше през 2007 г. поиска концесия да добив. Тя обаче и беше отказана от правителството на ГЕРБ", коментира инж. Казанджиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Още от категорията

Вълна от съпричастност към пострадалите от земетресението

Часове след мощното земетресение в Турция десетки българи се организираха и започнаха да събират дарения за хората в пострадалите райони.  Издателят Манол Пейков призова от фейсбук профила си за дарения, като посочи, че в Пловдив те се събират в базата на ИК Жанет 45 на бул. Ал. Стамболийски 9.  Според информацията на Манол Пейков до настоящия..

публикувано на 07.02.23 в 15:57

След развода с ГЕРБ проектите на Зико в ОбС ще бъдат блокирани

Николай Радев - председател на групата общински съветници от Автентична лява БСП в Пловдив, прогнозира, че след разрива между кмета Здравко Димитров и ГЕРБ в следващите месеци местният парламент няма да свърши нищо полезно за града. "Ясно е, че конфронтацията между групата на ГЕРБ и кмета ще бъде толкова силна, че неговите предложения няма да..

публикувано на 07.02.23 в 15:53

В последните 24 часа трусове в Турция има на всеки 5 минути

За шокиращия и смъртоносен за хиляди хора земен трус в Турция и детайли от научна гледна точка търсим професор Николай Милошев от  Националния институт по геофизика, геодезия и картография към БАН.  Емоционалният му коментар е "Нещо страшно, нещо страшно, което не пожелаваме на никого". А като професионалист, той сподели, че подобни трусове могат..

публикувано на 07.02.23 в 15:18
Евелина Славкова

Всички партии са готови за изборите, но са и уморени

В програма "Точно днес" разговор с Евелина Славкова , социолог от агенция "Тренд" за нагласите да отидем на петите извънредни избори, за машинния и за хартиения вот, за коалициите, които ще се изградят.  Евелина Славкова коментира конфликта в Пловдив с поисканата оставка на кмета Здравко Димитров, като припомни, че той датира още от 2022 г., когато..

публикувано на 07.02.23 в 10:21

Напрежението ще спадне след сесията на 9-ти февруари

"За съжаление това, което се случва в Пловдив е много неприятно и лошо за града ни. Това са решения на ПП ГЕРБ и няма как да се бъркаме в тях, можем да ги следим". Това каза общинският съветник Константин Георгиев от „Кауза България“ по повод поисканата от Бойко Борисов оставка на кмета Здравко Димитров. Пред Радио Пловдив Георгиев..

публикувано на 07.02.23 в 09:53