Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За 15 дни са изстреляни 160 ракети против градушка

Снимка: БГНЕС

Продължава обстрелването срещу градоносни облаци в Пловдив и региона. Само за половин месец от площадките на полигона в Поповица са били изстреляни 160 ракети. Това коментира Никола Ковачев, ръководител на полигона в пловдивското село в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив.
 

Въпреки голямата интензивност на полетите през месец май от Крумово и Чешнигирово забраните за гърмежи не са довели до сериозни градушки в региона. Такава опасност е имало само в района на Шишманци и Раковски. До получаване на разрешителното обаче опасността от град е преминала и вместо това е паднал дъжд. 

ко в Граф Игнатиево започне да се прави ремонт нещата ще станат още по-трудни. За сега обаче имаме добър синхрон с центъра за въздушно движение", коментира Ковачев.

От тази година времето за издаване на разрешително за изстрелване на ракети против градушка е съкратено от 30 на 20 минути.

Подразделението в Поповица е най-голямото на територията на страната ни. То защитава близо 2 500 000 декара площи, от тях обработваемите са над 1 800 000 декара. Разполага с 29 ракетни площадки, като от миналата година територията му е разширена. 

Никола Ковачев подчерта още, че проблемът с текучеството на кадри през последните години е сведено почти до минумум. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56