Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тракарт парк представя проект за художника проф. Иван Кирков

| обновено на 01.06.22 в 07:31

Старт на проекта „Осветените пътища – 90 години следи от изкуството на Иван Кирков“ ще бъде даден от Фондация „Тракарт – 2000“, Пловдив с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. 

Инициативата ще събере ученици на големия художник с цел утвърждаване на високостойностни художествени традиции и предаването им като естетически норми и вкус на подрастващите.

Програмата предвижда множество събития, начало на които ще бъде дадено в Деня на детето – 1 юни, детска работилница „Четем и рисуваме“ с деца приказките, илюстрирани от Иван Кирков. Инициативите продължават и в следващите дни с посещения на знакови културни обекти в Пловдив и среща с детските школи по изобразителни изкуства в Асеновград в Старинното училище. 

Ще бъде открита и постоянна експозиция със 110 произведения на проф. Иван Кирков в ТРАКАРТ ПАРК, новооткрито пространство за представяне на съвременно изкуство и паркова среда .

В рамките на форума ще се състои и симпозиум на принципа на отворените врати, като работният процес на визуалните артисти ще може да бъде наблюдаван в реално време от зрители и посетители. Сред участниците в симпозиума  са Атанас Парушев – Шока, Веско Велев, Дарина Цурева, Петко Петков, Чавдар Маринов и др. Те ще работят в творческите ателието на ТРАКАРТ ПАРК и създадените по време на проекта картини ще бъдат включени в обща експозиция в ТРАКАРТ ПАРК, която ще бъде открита на 5 юни.

Проектът е с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив.

Художникът-галерист Жорж Трак инициира творческия симпозиум за проф. Иван Кирков. Може да чуете повече от интервюто, в звуковия файл.

Още от категорията

Празнуваме деня на Св. Сава

На 5 декември православната църква почита светеца Свети Сава, но в България представите са за жена светица - Света Сава, сестра на Св. Варвара и Св. Никола, покровителка на чумата. Варвара и Сава са двете сестри на Свети Никола. Според поверията Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна..

публикувано на 05.12.22 в 06:38

"Пловдив, където време няма" в "Град под града"

В тазседмичното издание на предаването за алтернативни погледи и криворазбрана пловдивска философия "Град под града" ще си говорим за различните измерения на Пловдив, за текстурата на спомените и най-вече за преживяването на самия град във всичките смисли на думата.  Бъдете с нас точно след новините в 15 ч. 

обновено на 04.12.22 в 16:35

Арменската църква празнува 194 години от освещаването си

194 години от освещаването на арменската църква в Пловдив се отбелязва тържествено днес. От  12:30 часа в двора на арменската Апостолическа църква "Сурп Кеворк“ ще бъде представена празнична културна програма по повода. Голяма ценност за арменския храм са старите икони, изписвани от зографи. Между тях са "Света Богородица Пътеводителка",..

обновено на 04.12.22 в 10:55

Женска Коледа е, отбелязваме Св. Варвара

На 4 декември е църковният празник на Света великомъченица Варвара , отбелязван и от православието, и от католицизма.  Варвара била девойка от знатен род, посечена заради християнската си вяра в началото на IV век.  На Варвара се заварват денят и нощта и стават равни. Празникът се нарича още Варварица, Варваринден или Женска Коледа. В..

публикувано на 04.12.22 в 10:53

В "Срещите" разговор с Неда Антонова за новата й книга

Тази събота в "Срещите" с Неда Антонова говорим по новата й книга "Елегия".  Когато баща ти е цар" . Разговор за власта, любовта, самотата, родовата кръв...  "Като нямаше кой да ми разкаже как се е случило, разказах го, както мислех, че се е случило".  Така започна разговора ни с Неда Антонова за  двете й героини Тамара-Мария Шишман и..

обновено на 03.12.22 в 10:31