Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Час по- скоро подайте заявления за обезщетение след градушката

Министърът на земеделието Иван Иванов призова пострадалите от градушката стопани в Садово да подадат в най-  кратки  срокове заявления за обезщетение. Пред Радио Пловдив той напомни, че срокът за това е 7 дни и, че ако няма искане до Областните служби или общински служби по "Земеделие"  няма как да тръгне процедурата по описване, оценяване и плащане на щетите.

Има 5 милиона бюджет за тази година, насочен точно за пострадали от неблагоприятни климатични условия. От страна на министреството ще направим всичко възможно, за да придвижим по- бързо процедурата, декларира Иванов и добави, че с негова заповед обезщетението може да се получи в едноседмичен срок след обработката на докумените. 

Министърт разясни, че размерът му ще е до 80% от средните производствени разходи за отглеждане на съответната култура за хората без застраховки, а за тези, които се се застраховали, плащането е  наполовина. Цените се определят от данните, които предоставя Системата за агропазарна информация.  

Иван Иванов не прие укора, отправен от кмета на Садово Димитър Здравков, че хората нямат доверие на механизма за общететяване и оттеглят заявленията си. По думите му местните власти инспирират напрежение, което не помага на хората. 

"Нека не се привнасят вътрешно партийни пролбеми" призова Иванов.

В отговор на мнение на земеделски производител от Чешнегирово, който сподели, че не се застрахова, защото условията на са изгодни, министърът на земеделието отговори, че е е зненадан от споменото изискване събитието да е станала след 1 юни, но  изрази готовност за разговор със застрахователите. От думите му стана ясно, че държавата заплаща 65 % от застрахователната полица за различни култури. Бюджетът, отделен за тези разходи е 3.5 млн. лева. 

Иван Иванов отправи покана към пострадалите от Садово да се срещнат с екира на министерството в София.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15