Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Корнелия Нинова не е права, смятат от дружеството

ВМЗ отчита рекордни приходи, според Съвета на директорите

| обновено на 06.06.22 в 10:34
Автор:

Опровергаваме твърденията на вицепремиера Корнелия Нинова и заявяваме, че ВМЗ-Сопот е на път да отчете рекорден приход през 2022 г., се казва в изявление на дружеството.

Само за първите 5 месеца на 2022 г. по сметките на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД са постъпили над 150 млн. лв. приходи, а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева. Това се посочва в позиция на Съвета на директорите на дружеството. 

Поводът за нея е пресконференцията на вицепремиера Корнелия Нинова от 3 юни, когато тя обяви, че сменя ръководството на „ВМЗ“ заради лоши финансови резултати. В публичната ѝ позиция бяха изказани редица неверни твърдения, които сме длъжни да опровергаем, посочват от най-големия държавен оръжеен завод. 

Първото невярно твърдение е, че „ВМЗ“ е завършило 2021 г. с печалба от 3 млн. лева, а сегашният борд, за 3 месеца е довел дружеството до загуба от 1 млн. лв. „Фактите са следните – „ВМЗ“ е завършило 2021 г. с печалба не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лв. Да бъде избегната загубата през тази много тежка за бизнеса година е станало възможно и благодарение на работата на същия Съвет на директорите, който е ръководил предприятието през последните два месеца на 2021 г.“, посочват от дружеството. 

Те допълват, че за първите месеци на 2022 г. са подписани нови договори за над половин милиард лева. Само от авансите по тях са разплатени стари задължения на „ВМЗ“ за над 30 млн. лв., които предходни ръководства са отлагали. Към днешна дата Дружеството няма просрочени задължения, а по сметките му има достатъчно средства за обезпечаване на дейността и изпълнение на така необходимата програма за модернизация. „Всичко това е известно на Държавната консолидационна компания /собственик на ВМЗ/ и буди недоумение защо са предоставили грешна информация на ръководството на икономическото министерство", пишат от борда.

На пресконференцията си Нинова обяви, че въпреки неколкократните писма, които ръководството на „Държавната консолидационна компания” изпраща до „ВМЗ“, ръководството отказва да плати дивидент за 2021 г., както е решил МС. „Това категорично не отговаря на истината. Ако това е сред мотивите на вицепремиера, то тя следва да освободи съвета на директорите на ДКК, а не този на ВМЗ“, коментират от оръжейния завод. 

Икономическият вицепремиер е в грешка и че „ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала - ДКК, и моя - като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ“.  Всъщност в решението да се продават тези обособени части по-голяма роля има вицепремиерът Нинова, отколкото сегашният Съвет на директорите на „ВМЗ“, тъй като това решение е взето от Народното събрание през 2019 г. 

В този период Корнелия Нинова е била народен представител и най-вероятно от справките на парламента може да се проследи как и дали е гласувала за това решение. Нещо повече, за изпълнението на това решение е натоварена Агенция за публичните предприятия и контрол, а не ръководството на „ВМЗ“. Ние дори не сме разглеждали такова решение, категорични са от дружеството.

Съветът на директорите изразява съжалението си, че вицепремиерът Нинова е заблудена и въвлечена в подобна интрига, като е много далеч от истинските факти и реалното състояние на дружеството. 

Ние сме хора с дългогодишен опит, които няма да допуснат да бъдат дискредитирани по подобен начин, заради кадровата политика на сегашното ръководство на ДКК, допълват от борда на директорите и тревога, че в момент, в който са възложени рекорден по обем договори на държавния завод, се предприемат действия, които могат да блокират дейността му и да застрашат бъдещето на едно структуроопределящо предприятие с хиляди заети работници. 

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 29.06.24 в 13:30

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50