Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замърсяване отрови рибата в канала край Ягодово

Замърсяване от неустановен източник отрови рибата на канала край Ягодово. Поне тон е количеството на мъртвата риба във водоем, обособен край канала от местното Ловно-рибарско дружество.

Натровена е не само рибата, водата е с цвят на боза, от тази вода пият птици и други животни. Това е екокатастрофа“ – категоричен е председателят на местното ловно дружество Никола Тачев.

Според собственика на близката горичка с каваци Димитър Стоилов замърсяването идва от ферма за патици край Крумово, откъдето тече каналът. Стоилов счита, че във водата са изхвърлени утайниците с отпадъци от стопанската дейност на фермата, собственост на фирма „Елит“.

От своя страна собственикът на „Елит“ Никола Ангелов категорично отрича замърсяването да идва от тяхната ферма. Той твърди, че още вчера е бил на място, придружен от Стоилов, видял е мъртва риба, но замърсяването не идвало от патефермата му.

Водата от Крумово тече бистра, значи има някой друг замърсител по течението. От нашата ферма до мястото на замърсяване има поне 5-6 км“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Ангелов.

За замърсяването са уведомени екоинспекцията на община „Родопи“, както и РИОСВ-Пловдив. Очаква се инспекторите да установят източника на замърсяване и да му наложат санкции.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

МЗ започва обследването на щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите..

публикувано на 26.04.24 в 09:27

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще присъства в Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани..

публикувано на 26.04.24 в 08:51

Асеновград представи още 3 спортни обекта за финансиране

Асеновград представи още 3 спортни обекта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Ще бъде ремонтиран Градският плувен басейн, който се захранва с минерална вода. Прогнозната инвестиция за това е в размер на 1,5 млн. лева. Вторият проект е за изграждане на закрит плувен басейн в близост до Спортната зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:21

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24