Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволниха шефа на болница "Св. Мина"

С 32 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържал" се ОбС гласува оставката на управителя на МБАЛ " Свети Мина" проф. Петър Петров. 

До провеждането на конкурс болницата ще се ръководи от  Мария Горева - експерт финансови и стопански анализи и икономически дейности и началник на Информационен отдел в същото здравно заведение.

Проф. Петров  отказа коментар след гласуването, като единствено посочи че си тръгва с вдигната глава. Преди това в изказването си пред общинските съветници посочи, че за последните две години болницата е на печалба, че няма нито лев задължения и дори в момента има финансов резерв. Той съобщи, че  тази сутрин болницата е погасила и дългът към общината в размер на 260 хиляди лева.

"Сигурен съм, че ще остана единственият управител, който е върнал дълг на общината. Болницата е  единственото общинско здравно заведение без нито 1 стотинка дълг.  Изнесох на гърба си най-тежките времена. По време на ковид пандемията никой не искаше мястото ми, много хора ме търсиха, никого не сме върнали. Сега задкулисието взима връх. Обидно ми е, че не бях викнат от комисията. Ако ми се каже, че няма нужда от мен, щях да си тръгна сам" - каза проф. Петров от трибуната.

 Според медиците, които присъстваха в залата в негова защита,  предсрочно отстраняване на проф. Петров е несправедливо и твърденията, че има напрежение сред колектива не са истина. Не отговарят на истината и обвиненията срещу него. Събраната подписка в негова защита ще бъде внесена в Община Пловдив, макар че според тях уволнението вече е факт. 

За причините за отстраняването на проф. Петров се изказа завеждащия на отделението по кардиология д-р Цветан Деведжиев, който подчерта, че  болницата в последната година е раздирана от скандали и са напуснали едни от най-добрите специалисти Те са били несъгласни с политиката на управление на проф. Петров, който на тяхно място назначавал неподготвени кадри. Кардиологът заяви, че той продължава да взима 1200 лева заплата, а имало лекари, които се разписват срещу 5000 лева месечно. 

Дебатите в Общинския съвет продължиха повече от час като на два пъти бе отхвърляно предложение да се отложи гласуването на точката за следваща сесия.

Припомняме, че предложението на кмета Здравко Димитров за отстраняването на проф. Петров като управител на болницата, влезе като извънредна точка в дневния ред на заседанието. То е базирано на становище на здравната комисия, която по сигнал на синдикатите, е правила многократни неуспешни опити да тушира социалното напрежение в лечебното заведение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

След поредната стрелба по автобус искат премахване на опасната спирка в "Тракия"

Общината да определи друга последна спирка за автобусите по линия №9 в микрорайон А12 в „Тракия“. За това настояват от ръководството на превозвача, чийто автобус беше обстрелван с въздушна пушка вчера вечерта. Това е пореден случай, при който се стреля по градски рейс в Пловдив. Инцидентът с автобуса стана около 18:20 ч. вчера, съобщиха от..

публикувано на 28.05.24 в 14:48

Нова екопътека посреща туристи в община Чепеларе

Туристическата пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от директора на Музея на родопския карст Марин Господинов. Кръговият маршрут започва от разклона за стария път за с. Левочево и е с обща дължина около 9 километра. Той е лек и приятен за разходки,..

публикувано на 28.05.24 в 13:38

14 пияни и дрогирани шофьори са задържани през уикенда

14 шофьори, които са карали пияни или дрогирани, са заловени през уикенда в Пловдивски регион.  Осем от нарушенията били установени на територията на Пловдив, други две – в Асеновград и по едно в Хисаря и селата Войводиново, Калековец и Дъбене.   Над 3 промила алкохол и наличие на амфетамин в кръвта в Асеновград бил засечен 40-годишен шофьор. В..

публикувано на 28.05.24 в 13:20