Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Връчиха "Христо Г. Данов" посмъртно на Марин Бодаков

В Къщата-музей на Христо Г. Данов бяха връчени ежегодните награди за принос в българската книжовна култура на негово име.
1. В раздел "Българско издателство" наградата получи Издателство „Хермес“ 
2. Автор на българска художествена литература - Христо Добротинов, автор на книгата „Светулките ще ти покажат пътя“ на Издателска къща „Хермес“ 
3. Преводач на художествена литература - Васил Самоковлиев, за превод на книгата „Сватби в къщата“, автор Бохумил Храбал, издава „Колибри“ 
4. Автор в областта на хуманитаристиката - Иван Маразов, автор на книгата „Златната утопия“, издава „Захари Стоянов“ 
5. Автор на издание за деца - Мая Дългъчева, автор на книгата „Какво е да си майка“, на издателство „Жанет 45“ 
6. Художник или дизайн и оформление на книга - Ясен Гюзелев художник на книгата „Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов, издателство „Колибри“ 
7. Представяне на българската книга - Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за Клуб „Писмена“ 
8. Библиотечно дело - Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.
Заместник-министърът на културата Юрий Вълковски връчи посмъртно на.Марин Бодаков наградата " Христо Г. Данов" за цялостен принос в българската книжовна култура . 
"Неговият литературен път продължава у всички нас", заяви Вълковски.
Наградата получи съпругата на Бодаков Зорница Бодакова.


Още от категорията

Премиера на "Солунските съзаклятници" в Драмата

„ Солунските съзаклятници“ е най-новото заглавие в афиша на Пловдивския драматичен театър . Премиерата на спектакъла е довечера (5 декември, 19 ч., следващо представление – 19 декември). В исторически план нещата стоят горе-долу така: През 1903 г. българите от Пиринска Македония и Беломорска Тракия още пъшкат под гнета на османското робство...

публикувано на 05.12.22 в 15:48

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 декември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.12. 2022г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 03.12 до 09.12.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Константинос Кавафис. Избрани стихотворения. 208 стр., тв. к., ок. 5А, Бард, 2022. Ани Ерно. Годините. 256 стр., 4А, Лист,..

публикувано на 05.12.22 в 14:21

Криминални репортажи стават основа на сборника разкази

Новата книга на Стефка Тотева в известен смисъл е изненада, защото не е поезия.   Но е  и много логична, защото събира спомените от дългите години като  репортер с  ресор полиция, съд и прокуратура в Радио Пловдив. "Криминалтанго" е сборник с разкази, чиито герои  - полицаи и престъпили закона са били герои в предаването "166- S" и публикувани..

публикувано на 05.12.22 в 12:02

Празнуваме деня на Св. Сава

На 5 декември православната църква почита светеца свети Сава, но в България представите са за жена светица - света Сава, сестра на св. Варвара и св. Никола, покровителка на чумата. Варвара и Сава са двете сестри на Свети Никола. Според поверията Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени..

публикувано на 05.12.22 в 06:38

"Пловдив, където време няма" в "Град под града"

В тазседмичното издание на предаването за алтернативни погледи и криворазбрана пловдивска философия "Град под града" ще си говорим за различните измерения на Пловдив, за текстурата на спомените и най-вече за преживяването на самия град във всичките смисли на думата.  Бъдете с нас точно след новините в 15 ч. 

обновено на 04.12.22 в 16:35