Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предсрочни избори ще има най-късно октомври

Войната в Украйна удължи живота на правителството

„Войната в Украйна продължи живота на правителството. Без нея разривът в коалицията щеше да се случи по-рано“. Това заяви социологът Васил Тончев в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив.

Той прогнозира още, че през септември или октомври ще има предсрочни избори. „Не виждам възможности за маневриране, въпреки че на базата на разцеплението правителството си осигури няколко депутатски гласа.

Има няколко належащи неща, които сега трябва да бъдат свършени и смятам, че здравият разум ще надделее и актуализацията на бюджета, както и належащите мерки, ще бъдат приети.

Примерно видяхме, че не само опозиционните партии, но и някои от участващите в мнозинството, не са съгласни със съдебната реформа, така че да очакваме радикални промени в този момент е нереалистично“, обясни Тончев.

Според него не темите за Газпром или Македония са разделили коалицията, а икономическите интереси, които са затворени вътре в рамките на мнозинството.

„Изкарвайки въпроса за Македония на преден план от ИТН се опитаха да хвърлят една димка, с която да замъглят съзнанието“, обясни Васил Тончев.

По думите му следващият парламент отново ще е шарен, като  партията на Стефан Янев „Български възход“ ще вземе част от електората на ИТН. Според социолога тя ще бъде консервативна партия, разположена в центристкото пространство.

Големият губещ ще е именно партията на Слави Трифонов, а „Възраждане“ също ще увеличи подкрепата си.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Още от категорията

Между 16 и 17 % ще се увеличат пенсиите от 1-ви октомври

От първи октомври предстои да бъдат преизчислени пенсиите у нас . Средствата бяха предвидени в актуализацията на бюджета, направена през лятото. Основната цел е да компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии у нас. Ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до 31-ви декември 2021 година включително.  На какво могат..

публикувано на 27.09.22 в 18:02

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство

Известният агроексперт Красимир Кумчев, който е един от най-големите производители на ябълки, се отказва да гледа този плод и изкоренява градините си. Причината е, че ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Това обясни Кумчев в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, който в стопанството си в Рогош е..

публикувано на 27.09.22 в 16:04

Импулсивна реакция води до трагедията с битото дете

И на 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие. След разказа на институциите за поредния случай на насилие, научаваме експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев,  за причините за агресията на осиновителката на детето. Д-р Герев каза: "Впечатление прави, че всичко до един момент в..

публикувано на 27.09.22 в 14:55

"Кентавър" е по-заразен, но не е твърде смъртоносен

Подвариантът " Кентавър" на Ковид-19 беше регистриран с вчерашна дата на територията на България. Какъв е той, колко сме засщитени и как протича заболяването са въпросите, които разискваха в предаването "Точно днес" Паолина Комсалова и епидемиологът д-р Христиана Бацелова.  " Този нов подвариант на варианта Омикрон е BA.2.75 на линията BA.2 . Тази..

публикувано на 27.09.22 в 11:16

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22