Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският посланик отличи шестима български ученици

Всички в европейската общност имаме едни и същи тревоги. В Германия има инфлация, каквато не сме виждали от много години и тя обхваща не само хранителните продукти, но и всички битови разходи. Това заяви пред Радио Пловдив посланикът на Федерална република Германия у нас Кристоф Айххорн. 

По думите му това е резултат от войната на Путин в Украйна и затова всички страни – членки трябва да стоят една до друга и да са решителни в своя отговор. Дипломатът посочи, че има много добри идеи от страна на България как заедно да преодолеем тази криза. 

Водят се много тесни разговори с българското правителство, каза немският дипломат и припомни, че на посещение у нас в събота беше германският канцлер, а във вторник също тук беше и германският финансов министър. Много сериозно внимание трябва да се обръща на енергийните тревоги на гражданите, подчерта посланик Айххорн. 

Той допълни, че германците също като българите се питат как да напълнят резервоара на колата си и как да платят сметката за парно тази зима. Според немския дипломат е необходимо колкото се може по – бързо да ставаме независими от енергийните доставки от Русия. 

Ясно е, че това няма да е лесно, но категорично трябва да се работи за това, подчерта Кристоф Айххорн. И уточни, че по този въпрос българското и немското правителство са се договорили да работят в една и съща посока.

В Пловдив немският посланик връчи отличия на шестима български ученици, спечелили пълни стипендии за 5-годишно следване в Германия от Германската служба за академичен обмен.

България е в топ групата на страните в Европа, чиито абитуриенти владеят повече от един чужд език. Това им дава много добри възможности за професионално развитие, заяви посланик Айххорн. Той подчерта, че все повече немски фирми проявяват интерес да инвестират в България, тъй като търсят добре образовани служители с професионални и езикови способности. 

Дипломатът съобщи, че голяма немска банка скоро ще разкрие най – малко 500 работни места за IT-специалисти в България. Това са добре платени позиции, а инвестицията си заслужава, подчерта Кристоф Айххорн. Той изтъкна и традиционно доброто българо-немско сътрудничество в автомобилната индустрия и туризма. 

В двата звукови файла са интервюто на Антоанета Петричанска с посланик Айххорн и с трима от българските зрелостници - стипендианти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28