Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Матурата по математиката сериозно затрудни седмокласниците

| обновено на 16.06.22 в 14:11

На изпита от Националното външно оценяване по математика в 7 клас се явиха над  5 600 пловдивски седмокласници.  

Част от тях споделиха: "Матурата беше трудна, 6 клас почти цялата година учихме онлайн, също и сега в 7 клас имахме онлайн часове. Не беше справедливо толкова трудна матура." 

Задача 21 сериозно затрудни пловдивските седмокласници, също и 23 задача от раздел "геометрия". 

В звуковия файл - първите впечатления на учениците след Националното външно оценяване, записи ги Живка Танчева. 

Докато при 7 клас нямаше грешни задачи и формули, при НВО в 10 клас се наложи да бъде раздаден нов вариант на формулите. Той е разрешено да се ползва на изпита по математика, и учениците са го получили час след началото на изпита. 

След като раздали новия вариант, квесторите са съобщили на учениците, че имат 40 минути повече време за работа.

Ето какво обясниха от МОН: “В 9.38 ч днес в МОН е постъпил сигнал, че при печат на файла с формули по математика за 10 клас, конвертиран от Word в PDF, в част от формулите не се визуализират скобите. В отговор на сигнала в рамките на 6 минути е направена проверка и файлът е качен отново. Дадено е указание за начало на изпита да се смята моментът, в който всички ученици в съответното училище разполагат с повторно качените коректни формули. Учениците не са ощетени”.

Данните от РУО-Пловдив сочат, че от 5949 седмокласници на втората матура не са се явили - 297. За 10 клас от допуснатите 5274 ученици не са се явили 671. 

"Без инциденти - като преписване и здравни проблеми в Пловдив и областта преминаха и двата изпита - при 7 и 10 клас", съобщи началникът на РУО Антоанета Пакова. Резултатите от двете НВО (БЕЛ и Математика) в 7 клас са вход за всички профилирани и професионални гимназии. 

Точките ще станат ясни до 28 юни, за 7-ми и 10-ти клас. 

Още от категорията
Христина Христова

Между 16 и 17 % ще се увеличат пенсиите от 1-ви октомври

От първи октомври предстои да бъдат преизчислени пенсиите у нас . Средствата бяха предвидени в актуализацията на бюджета, направена през лятото. Основната цел е да компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии у нас. Ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до 31-ви декември 2021 година включително.  На какво могат..

публикувано на 27.09.22 в 18:02

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство

Известният агроексперт Красимир Кумчев, който е един от най-големите производители на ябълки, се отказва да гледа този плод и изкоренява градините си. Причината е, че ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Това обясни Кумчев в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, който в стопанството си в Рогош е..

публикувано на 27.09.22 в 16:04

Импулсивна реакция води до трагедията с битото дете

И на 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие. След разказа на институциите за поредния случай на насилие, научаваме експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев,  за причините за агресията на осиновителката на детето. Д-р Герев каза: "Впечатление прави, че всичко до един момент в..

публикувано на 27.09.22 в 14:55

"Кентавър" е по-заразен, но не е твърде смъртоносен

Подвариантът " Кентавър" на Ковид-19 беше регистриран с вчерашна дата на територията на България. Какъв е той, колко сме засщитени и как протича заболяването са въпросите, които разискваха в предаването "Точно днес" Паолина Комсалова и епидемиологът д-р Христиана Бацелова.  " Този нов подвариант на варианта Омикрон е BA.2.75 на линията BA.2 . Тази..

публикувано на 27.09.22 в 11:16

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22