Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гласуването на вота ще е най- късно в четвъртък

Насрочването на извънредно заседание на НС, на което да се дебатира вота на недоверие към правителството за вторник, означава, че в сряда вечер или най- късно в четвъртък сутринта ще се проведе и самото гласуване, разясни  доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ. Ако вотът бъде успешенн, премиерът Петков трябва да внесе оставка на провителството.

От там нататък се завърта парламентарната рулетка с връчване на проучвателен мандат отново на Продължаваме промяната, като най- голяма парламентарна група. Изрични  срокове в Контитуцията не са записани, нитоза първия, нито за втория проучвателен мандат, казано е "след консултации с парламентарните групи". 

"Ако разсъждаваме през призмата на президента и той прецени, че има шансове да бъде съставено правителство през рамките на този порламентарен мандат, той няма да бърза да връчва мандати, за да могат да се прегрупират или да потърсят подкрепа онези, на които е възложил да съставят правителство."

Едва за третия опит държавният глава ще бъде по- скован от сроковете, защото той се връща 7 дни след връщането на втория.

Доц. Киселова поясни, че за да успее вота са необходими 121 гласа "за". Ако не се съберат, в следващите 6 месеца вот на недоверие на същата тема не може да се иска.

Дори и в оставка министрите продължават да изпълняват задължанията си, до избор на нов или назначаване на служебен кабинет.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Още от категорията

Ще е политическо чудо, ако за 7 дни Габровски направи кабинет

Хирургът проф. д-р Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ - СДС за премиер. Днес той получи от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство, който трябва след 7 дни  да предложи структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.  Според политолога Даниел Смилов н е е изключено човек без политически опит, какъвто е..

публикувано на 05.12.22 в 15:47
Светослав Терзиев

България не реши проблемите с корупцията по високите нива

Трудно време и за една от важните за България външнополитически цели - приемането в общността без контрол на вътрешните граници Шенген. Нидерландия - по-категорично, а Австрия - не толкова, вече дадоха знак, че няма да одобрят българската кандидатура на срещата на Съвета на Европейския съюз на 8 декември.  С журналиста от вестник „Сега“ Светослав..

публикувано на 05.12.22 в 14:55

Правителствата се избират в страната, но се свалят в София

Уважението към избирателите е един от мотивите, които водят, когато се взимат партийните решения, включително когато се взима решение а номинацията за премиер. В този смисъл е логично лидерът, в случая Бойко Борисов, да е натоварен с това очакване, но и близката история показва, че това не е задължително, коментира час преди връчването на мандата на..

публикувано на 05.12.22 в 10:58

Политиците трябва повече да внимават как говорят за Шенген

„Политиците трябва да внимават повече какво говорят. Неприемането ни в Шенген не е краят нито на Еврочленството за България, нито за други облаги, които получаваме от ЕС“. Това коментира в предаването „Точно днес“ председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по повод шамара "Шенген" и реакциите на политиците на вестта, че..

публикувано на 05.12.22 в 10:54

Канят посетители в Комплекса за ранно детско развитие

Фондация "За Нашите Деца" ще проведе "Ден на отворените врати" в Комплекса за ранно детско развитие -  Пловдив.   Събитието ще стартира в 10:00 ч. с разходка из сградата на адрес ул. Димитър Цончев № 11 и среща-разговор.  Ще се презентира работата на фондацията, както и ще се проведат срещи със специалисти и експерти.  Може да се разгледат..

публикувано на 05.12.22 в 05:54