Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ИТН търсеше повод да излезе от управлението

Вотът на недоверие може да мине

Има такъв народ отдавна даваше заявки, че ще разбърка картите и си търсеше повод да излезе от управлението.  Това заяви в предаването Ден след ден на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков.

Той уточни още, че ако гласуването за отстраняване на председателя на НС Никола Минчев се повтори по време на вота на недоверие срещу правителството, то е много вероятно той да мине и правителството да падне.  Припомням, че тогава гласовете си обединиха ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане.

„Шансът да се сформира ново правителство не е голям, така че смятам, че през септември може да има нови предсрочни избори. Ролята на президента отново ще е много тежка.

Темата за членството на Република Северна Македония в ЕС и българско вето бяха само повод на ИТН да излязат от управлението. Те просто се опитват да променят стратегията си, тактиката си, защото виждат, че стоейки в управлението губят електорална подкрепа. Трябваше нещо да предприемат, но това, което сбъркаха е, че не си подсигуриха добре тила.

Забравиха, че са  партия, която се сплотява от чисто опортюнистични възгледи и когато се разбраха, че техните министри няма да са министри те се притесниха за службата си. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Ще е политическо чудо, ако за 7 дни Габровски направи кабинет

Хирургът проф. д-р Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ - СДС за премиер. Днес той получи от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство, който трябва след 7 дни  да предложи структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.  Според политолога Даниел Смилов н е е изключено човек без политически опит, какъвто е..

публикувано на 05.12.22 в 15:47
Светослав Терзиев

България не реши проблемите с корупцията по високите нива

Трудно време и за една от важните за България външнополитически цели - приемането в общността без контрол на вътрешните граници Шенген. Нидерландия - по-категорично, а Австрия - не толкова, вече дадоха знак, че няма да одобрят българската кандидатура на срещата на Съвета на Европейския съюз на 8 декември.  С журналиста от вестник „Сега“ Светослав..

публикувано на 05.12.22 в 14:55

Правителствата се избират в страната, но се свалят в София

Уважението към избирателите е един от мотивите, които водят, когато се взимат партийните решения, включително когато се взима решение а номинацията за премиер. В този смисъл е логично лидерът, в случая Бойко Борисов, да е натоварен с това очакване, но и близката история показва, че това не е задължително, коментира час преди връчването на мандата на..

публикувано на 05.12.22 в 10:58

Политиците трябва повече да внимават как говорят за Шенген

„Политиците трябва да внимават повече какво говорят. Неприемането ни в Шенген не е краят нито на Еврочленството за България, нито за други облаги, които получаваме от ЕС“. Това коментира в предаването „Точно днес“ председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по повод шамара "Шенген" и реакциите на политиците на вестта, че..

публикувано на 05.12.22 в 10:54

Канят посетители в Комплекса за ранно детско развитие

Фондация "За Нашите Деца" ще проведе "Ден на отворените врати" в Комплекса за ранно детско развитие -  Пловдив.   Събитието ще стартира в 10:00 ч. с разходка из сградата на адрес ул. Димитър Цончев № 11 и среща-разговор.  Ще се презентира работата на фондацията, както и ще се проведат срещи със специалисти и експерти.  Може да се разгледат..

публикувано на 05.12.22 в 05:54