Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът очаква ясни отговори от кабинета за Северна Македония

| обновено на 22.06.22 в 14:14

Френското предложение за Република Северна Македония е най-доброто, което сме получавали до момента. Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив, който участва в националната конференция „Език свещен“. Той отбеляза още, че предложението е нямало да бъде направено, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция. 

 „Нашите европейските партньори вече споделят позицията, че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС". 

В същото време държавният глава призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в Конституцията на РСМ не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция. Той отбеляза още, че този процес се базира на два важни документа - първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се разработва от ЕС. 

Вторият е двустранният протокол, който е ангажимент на българската страна. Президентът каза още, че Министерският съвет не трябва да се крие зад Народното събрание и добави, че се очакват ясни и отговорни решения от кабинета.

Към момента предлаганият двустранен протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за защита на нашите интереси като действия, механизми и срокове и критерии. Призовавам отговорните институции да заложат липсващите параметри в този двустранен протокол, защото ако той не бъде актуализиран самата преговорна рамка се обезсмисля, каза Радев. 

Той се обърна и  към политиците в РСМ. "Време е за политическо лидерство и да се носи отговорност в името на бъдещето, защото пътят към Европа е път напред, а не назад", заяви президентът.

Заедно с Румен Радев за участие в конференцията "Език свещен" на ПУ са вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. 

По време на езиковия форум Илияна Йотова припомни ролята на Светите братя Кирил и Методи за зараждането на писмеността и подчерта, че се правят опити в учебните програми навън за пренаписване на тази история с цел изключването на приноса на страната ни в цялото това дело.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Пробно е-таксуване ще има в още една линия на градския транспорт в Пловдив

Общината води разговори за въвеждане на системата за електронно таксуване и във втора пилотна линия от градския транспорт. Преговорите се водят с втория основен превозвач с  повече линии  в града.  Според директора на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги  Стоилов системата за електронно таксуване продължава да се..

публикувано на 01.10.24 в 12:51

Търговците на радиоактивния америций остават окончателно в ареста

Пловдивският Апелативен съд потвърди постоянното задържане в ареста на тримата мъже, които бяха уличени в опит за продажба на радиоактивния елемент америйций.  При задържането им на няколко места бяха открити  общо 81 броя плочки от опасния изотоп. Магистратите прецениха, че има реална опасност задържаните да се укрият или да извършат друго..

публикувано на 01.10.24 в 12:23

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Полиция е иззела в петък документи и от Смолянския драматичен театър „Николай Хайтов“ във връзка с разследването на схемата за източване на средства в Разградския музикален център – това съобщи пред Радио Пловдив директорът му Румен Бечев. Той обясни, че са съдействали на разследващите като тяхното единствено обяснение е било, че изземването на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

Постигнаха съгласие за транспорта до село Труд

Маршрутка №5 и линиите от областната транспортна мрежа ще решат транспортния проблем на с. Труд. Ще се проведат разговори с превозвача, обслужващ маршрутната линия, да се увеличи  броят на курсовете, включително и вечерните.  Същевременно ще бъдат организирани още две спирки в Пловдив на междуградските автобуси, които преминават през Труд, за да е..

публикувано на 01.10.24 в 10:53