Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на кворум в НС е риск за актуализацията на бюджета


Като изключително тревожен факт определи липсата на кворум в НС днес вицепрезидентът Илиана Йотова, която участва в конференцията "Език свещен" в ПУ “Паисий Хилендарски“. Тревогата и е продиктувана и заради предстоящото гласуване на актуализацията на бюджета и как ще бъдат подпомогнати хората при високата инфлация.

„Няма да коментирам нищо, преди да видя резултата довечера от гласуването. Но не мога да не споделя един изключително тревожен сигнал от тази сутрин - колко трудно може да се формира кворум в пленарната зала.  Казвам, че е тревожна, защото независимо какво ще бъде гласуването тази вечер, аз губя представа как ще бъде гласувана актуализацията на бюджета, която се чака от всички нас и най-вече от най-уязвимите, най-бедните хора, които разчитат на тези средства. Как ще стане така, че  България да овладее инфлацията, която е много висока, много по-виска от средното ниво в Европа. Как ще се справим следващите месеци и как ще помогнем страната да посрещне трудностите през есента", заяви вицепрезидентът.

Тя допълни, че се надява народните представители да проявят разум и независимо от кроежите и личните интереси от една или друга политическа сила, независимо от това кой иска да отиде на избори или да прави правителства, важните задачи, които стоят пред тях и които са в интерес на българските граждани да бъдат свършени.

Според нея трябва да вземем най-добрите практики от други страни, които вече успяха да овладеят инфлацията и да подпомогнат своите граждани. Тя даде  пример със съседна Гърция, където правителството вече прие мерки за оказване на помощ на местните жители заради скъпите горива. У нас само се говори за помощ от 25 стотинки на литър, което още дори не е факт.

„Затова аз разчитам на тази дискусия -  мястото за нея е в НС.Там трябва да се вземат тези решение и след това, който и да е кабинет да ги реализира“, допълни Йотова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Буря събори дървета близо до пазарджишката болница

Две дървета паднаха в района на МБАЛ Пазарджик вследствие на разразилата се буря в късния следобед. При инцидента няма пострадали, съобщи говорителя на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Падналите дървета вече са отстранени от екип на пазарджишката пожарна. 

публикувано на 27.05.24 в 20:49

Счупиха с въздушна пушка стъкло на градски автобус в "Тракия"

Пореден случай на стрелба по градски автобус в Пловдив.  Стъкло на автобус № 9 от пловдивския градски транспорт е било счупено след стрелба с въздушна пушка.  Сигналът за инцидента е получен на телефон 112 о коло 18.20 ч., уточняват от полицията.  Автобусът е бил спрял в джоб на улица в ЖК "Тракия", когато по него е стреляно, най-вероятно с..

публикувано на 27.05.24 в 20:06

Задържаха за пътно хулиганство 58-годишен шофьор на БМВ

Пореден случай на агресия на пътя в Пловдив.  На Голямоконарско шосе 58-годишен шофьор на БМВ препречил пътя на микробус „Рено“, управляван от 20-годишен водач. Заради това бусът ударил леко БМВ-то.  Шофьорът на германския автомобил изскочил от колата, извадил законно притежаван пистолет, но го изтървал на земята, издърпал от кабината младия..

публикувано на 27.05.24 в 17:18

Кметове от Карловско готвят блокада на възлови пътища

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, затварят предупредително за един час Подбалканския път и прохода "Троян – Кърнаре" на 29 май.  Преди дни кметовете, които учредиха инициативен комитет, изпратиха писмо до..

обновено на 27.05.24 в 15:50

Започна рязането на клони и дървета по ул. "Скопие"

От днес започва оформяне на короните на дърветата по улица Скопие. За да не се пречи на трафика в най-натоварените часове, то ще се извършва във времето между  9 и 15 ч.   Това се налага заради множество оплаквания от автобусни и други шофьори, че увисналите корони пречат на движението и на места скриват знаците – заяви по Радио Пловдив кметът..

обновено на 27.05.24 в 15:50