Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Павлов - вотът няма да мине

"Провалът на кворума за избор на председател на Парламента и гласуването на вота на недоверие не са така пряко свързани. Най-важната новина днес е, че ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят вдигане на ветотоза РСМ, на базата на френското предложение, което е много добро. Това е знак, че ГЕРБ не са чак толкова ентусиазирани вотът на недоверие на успее. Това решение за Македония ще им донесе електорални щети, защото за тях бе по-изгодно управляващите да  продължат да управлява, ерозията в доверието към управлението да е малка, но стабилна и за тях би било по-изгодно изборите да са догодина", заяви социологът Юлий Павлов. 

По думите му, с тези действия партиите показват, че не действат рационално. Той  предположи, че вотът няма да мине, тъй като някой ще закъснее, а друг ще реши да не участва в гласуването. "Ако все пак мине, пак не отиваме към избори, тъй като Кирил Петков заяви, че е готов да не е вече кандидат за премиер при завъртане на рулетката, което отваря доста възможности и прави вероятността да няма предсрочни избори тази година по-голяма".

Павлов  подчерта още, че очаква цялата група на ГЕРБ да подкрепи  вота. "Имаше обаче толкова нерационални действия, че не можем да се ангажираме с политическа прогноза за изхода от вота.

Френското предложение едва ли ще изиграе ролята на "лепило" в настоящата управленска коалиция. Напротив,  ще увеличи разделителната линия между  ПП  и ДБ от една страна, и БСП - от друга. Откакто Корнелия Нинова е начело на тази партия, тя престана да бъде лява партия, о повече консервативна  и има повече тенденции към национализъм. Това обаче не означава, че БСП ще напусне коалицията".

По думите на Павлов, ИТН ще бъде политически фактор единствено при гласуване на вота на недоверие  днес и евентуално, при предложенията за нов Кабинет, акоПравителството падне и  рулетката се завърти. Категорично няма обаче да бъде повече политически фактор при вземането на политически решения.

"Не като число, а като тенденция, забелязваме, че ИТН продължаваха своя спад и без напускането на коалицията и вероятно при следващи избори няма да влязат в Парламента.  ДБ поддържа нива от 6-7%, Стефан Янев - 7-8%, между 10 и 12% имат БСП, ДПС и "Възраждане". Първите две места са за ГЕРБ и ПП, но разликата между тях се увеличава".

Павлов припомни още, че освен ветото за Македония, предстои да бъде гласувана и актуализацията на бюджета, а ГЕРБ са "против". "Означава ли това, че ще гласуват и срещу увеличението на пенсиите и срещу социалните мерки? Изобщо темата на  вот за икономическата политика в този смисъл е неудачно избрана и е доста лицимерне позицията на ГЕРБ". 

Павлов бе категоричен, че икономическата политика едва ли би била по-различна, ако в  момента друг управлява страната. Разделителните линии са основно по оста Изток-Запад и по въпроса "за" или "против" ГЕРБ.

 "Имаше момент, в който изглеждаше, че външнополитическата плоскост надделява иче  евентуално е възможно сближаване  между ГЕРБ, ПП и ДБ и евентуално изключване на БСП от коалицията, но този момент отмина, след ареста на Борисов нещата изглеждаха невъзвратими. А плоскостта с "изчегъртването" на ГЕРБ е по-изгодна за  управляващата коалиция и по-неизгодна за ГЕРБ. Сега, ако ГЕРБ успеят да върнат нещата в плоскостта Изток-Запад, това е по-изгодно за ГЕРБ".

Интервюто - от звуковия файл:  

           



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38