Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белащица вече събират подписи за референдум

В Белащица започна събирането на подписи за инициирането на местен референдум за присъединяване на селото към община Пловдив.

Въпросът към хората е: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към община Пловдив?“.

„Започнахме да събираме подписи на обяд и само за 4 часа около 40 души се подписаха, които са една десета от необходимите ни подписи. По закон трябва 25 % от живеещите с постоянна регистрация в Белащица, които са около 1600 души, да подкрепят референдума“, каза за Радио Пловдив Павел Гимишев, инициатор за отделянето на селото от община „Родопи“.

Припомням, че в началото на месеца представители на инициативния комитет „Стоп на кариерите над Белащица“ инициираха допитване до хората за отделянето на селото, тъй като, според тях, община „Родопи“ от дълги години не решава проблеми на селището като чист въздух, водоснабдяване, ремонт на улици, изграждане на детска градина и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42

Благотворителен концерт за децата на загинали полицаи в Пловдив

„С обич за децата, в памет на бащите герои“ е мотото, под което за поредна година се обединяват служителите на дирекциите в МВР  в Пловдив, за да подкрепят непълнолетни деца на свои загинали или пострадали колеги.   Благотворителният концерт е  на сцената на пл. Стефан Стамболов от  10.00 ч. и ще приключи към 11.30 ч., за да може желаещите да се..

обновено на 02.06.24 в 11:22

Пловдив отдава почит пред саможертвата на героите

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Слово ще произнесе поетесата Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“...

обновено на 02.06.24 в 08:53

България се прекланя пред подвига на Ботев и падналите герои

Днес в Калофер е кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  От 11.00 ч. ще бъде изнесено с военен ритуал знамето на Ботевата чета от националния музей на Ботев. В 11.30 ч. започва митингът поклонение. След това пред паметника на Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участва представителна..

обновено на 02.06.24 в 08:53

Очакват се проливни валежи над Пловдив и региона

Жълт код за интензивни валежи е обявен за днес в 13 области на страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на своята интернет страница.  Предупреждението за опасно време е в сила за областите Пловдив, Пазарджик, Смолян,   както и за Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София област, София град,..

публикувано на 02.06.24 в 08:52

Свързани новини

Здравко Димитров обеща на Белащица всичко, освен чистия въздух

Без кариери и презастрояване, оправяне на улиците, детска градина, училищен физкултурен салон, градски транспорт за жителите и учениците на Белащица, канализация, социални услуги и още придобивки обеща  кметът на  Пловдив Здравко Димитров на хората,  ако с референдум решат Белащица  да се присъедини към община Пловдив.  В късния следобед..

обновено на 15.06.22 в 00:19

Разясняват как Белащица да стане квартал на Пловдив

На среща с жители на Белащица кметът на Пловдив Здравко Димитров ще коментира  възможностите за отделянето на селото от община „Родопи“ и присъединяването му към община Пловдив.  Срещата е насрочена за 17,30 часа в читалище "Просвета 1929" в Белащица. На нея ще присъстват още кметът на селото Костадин Николов, заместник-кметове и главният секретар..

обновено на 14.06.22 в 06:49

Белащица прави първи стъпки за присъединяване към Пловдив

Белащица да стане част от Община Пловдив - за това са разговоряли кметът Здравко Димитров и кметът на селото Костадин Николов заедно с представители на инициативния комитет "Стоп на кариерите". През следващата седмица започва събирането на подписи за провеждане на референдум. Във вторник ще се проведе общоселско събрание, на което ще присъства и..

публикувано на 09.06.22 в 10:52