Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В новия ОУП на Пловдив са заложени "корупционни схеми"

| обновено на 28.06.22 в 16:18


Готвеното изменение на Общия устройствен план на Пловдив не бори презастрояването, а залага корупционна схема, която още повече ще задуши града. Това твърдят общинските съветници от „Демократична България“. Те се ангажираха с организирането на среща, на която да присъстват представители на Община Пловдив, на Камарата на архитектите и на инвеститорите.

„Твърденията на кмета Здравко Димитров и назначения от него главен архитект на града Димитър Ахрянов, че с изменението на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив се цели борба с презастрояването и се предвижда повече озеленяване и по-ниски параметри на застрояване, е лъжа“, каза Веселина Алекснадрова.

Общинските съветници твърдят, че в проекта на ОУП са заложени несъществуващи в закона зони с измислени показатели.

„Това изглежда като перфектно замислена корупционна схема“, каза Александрова и обясни, че това ще отвори възможност за търговия с влияние за години напред. В същото време пловдивчани няма да получат обещаните по-слабо застрояване и повече зеленина.

Съветниците от „Демократична България“ смятат, че ако се приложи Наредба 7, тази корупционна схема ще бъде невъзможна. Затова те предлагат Община Плводив да запази тези параметри по нея, които са с максималното допустимо озеленяване и минимална възможна интензивност на застрояването. Така ще е законосъобразно и схемата за узаконяване „на добра воля“ става невъзможна.

Другият вариант, според общинските съветници, е ако общината държи да има отклонение от наредбата и то да е законно, да се спазва законовата процедура по мотивирано искане на разрешение от МРРБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Прослав пее и танцува

Пловдивският район “Западен” организира събора “Прослав пее и танцува” . В програмата  ще участват над 230 изпълнители. Специални гости са емблематичният ансамбъл "Тракия" и народните певици Цонка Нанова с оркестър "Пловдив" и Илка Александрова. Във връзка с провеждането на събора движението на пътни превозни средства по ул. „Елин Пелин“..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Бистришките баби гостуват на "Дефиле Вино и гурме"

И днес продължава фестивалът „Дефиле Вино и гурме“ в Пловдив.  Освен дегустациите в Стария град, по обед ще се проведе играта „Винословица“ в индивидуален и отборен формат. Хитовата за феста формация „Бистришките баби“ ще изнесат концерт от 15 ч. в къща „Иван Черноземски“. На различните места за дегустации в Стария град ще пеят..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът: " Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите, местните,..

публикувано на 11.05.24 в 14:08

Кричим е домакин на фестивал на ягодата

Днес и утре община Кричим и читалище „Пробуда“ са домакини на втория фестивал на ягодата , който се провежда на площад „Обединение“. В 2-та дни са организирани базар-изложение на местни производители, които представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, фолклорна програма, кулинарна изложба с дегустация, концерти и др.  Утре Ути..

публикувано на 11.05.24 в 08:37