Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелоялните търговци вече ще плащат на ощетените от тях

| обновено на 28.06.22 в 16:04


Министърът на икономиката Корнелия Нинова и нейният заместник Димитър Маргаритов представиха пред експерти от потребителски организации проект на закон, който регламентира колективните искове в защита на потребителски права.

Ще могат ли да се завеждат колективни искове без такси и други преимущества? Това ли е основната полза от този законопроект?

"Досегашната възможност за колективни искове по родното законодателство целяха само да установят неправомерното поведение на дадени търговци.  Тоест, от тях не произтичаше нещо конкретно, като обезщетение за потребителите. Сега, с този законопроект се въвеждат разпоредбите на нова европейска директива, която цели да подобри условията за колективна защита на засегнатите."   Така коментира новата идея Димитър Деков, председател на Сдружението за правна помощ на потребителите.

Вече се установява не само неправомерното поведение на търговеца, но и с едно производство се легитимират всички пострадали от неговите действия. Това е предимството на този законов акт, обясни адвокат Димитър Деков.

По думите му,  в момента у нас колективните искове траят с години, преди да станат съдебни решения.  Все повече  обаче юридическият интерес в тази посока се натрупва – за по-бързо правораздаване.

Досегашната ни правна уредба бе чисто местна, национална. Сега вече се дефинира понятието за „Колективен интерес“.  Така понятието няма как повече да се размива. Досега съдебната практика буквално „катастрофираше“ с тази формулировка и не даваше възможност, в редица случаи, да се водят подобни дела.  При тази диреквива обаче, вече сме длъжни да въведем в българското право тези конкретни определения и да ги прилагаме - убеден е известният правозащитник. 

Има обаче различни форми и системи за водене на колективни искове.  Европейският модел предпочита по-консервативна уредба, с представителни организации,  за да се избегнат злоупотреби, и то точно от страна на ищците.  Затова , според дрективата, първо се установяват тези организации, които са доказани и проверени, че няма да злоупотребят и им се дава възможност да защитят „колективния интерес“.  Като цяло, това е европейският правен подход по тези казуси, смята Димитър Деков.

Надеждите са новият закон да бъде единен за колективните искове, което ще разрешава както установяването на нелоялни търговски практики, но и  възможност засегнатите  потребители да получават  обезщетения – подчерта председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45