Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев триумфира с пореден служебен кабинет

Евроатлантическите партиите трябва да отправят послания за коалиране

| обновено на 30.06.22 в 17:02
Снимка: БГНЕС

БСП и Продължаваме промяната отново не са разбраха за изгонването на руските дипломати, което означава, че номинацията на Кирил Петков за премиер се отхвърля от социалистите, а утре в 17 часа президентът Румен Радев ще връчи на кандидата за министър – председател на ПП мандат за съставяне на правителство. 

Най- голямата парламентарна група в момента има малко повече от 24 часа да реши дали да смени Кирил Петков или да играе Ва банк с неговата номинация. Интервю с политолога Цветанка Андреева в програма "Ден след ден". Тя каза, че изгонването на руските дипломати е важно и няма случайности при вземането на това решение. 

"Премиерът в остава си е давал сметка, че това решение ще срещне съпротива както на коалиционните му партньори, така и на президента Румен Радев. Подобно решение е важно, защото има агресивна война от страна на Русия, и то трябва да е институционално силно подплатено", каза Андреева. Тя допълни, че след социологическо проучване, което излезе тези дни - за това как са настроени хората към Русия, най-много привърженици тя има от средите на БСП.

Сценарият, по който ще се развият политическите процеси: Приключва животът на това Народно събрание, няма как в рамките на този парламент да се създаде нов кабинет. Вече три са лагерите в коалицията на управляващите, също така премиер и президент се карат на фона на проблеми с националната ни сигурност. Обществото е толкова отегчено от всички политически битки, също има условия занапред да говорим за режим, който ще обяви демокрацията за основен враг. Очаквам след новите избори да се възпроизведе парламентарното представителство, но проблемите са различни и обстоятелствата вече ще дисциплинират депутатите, те ще седнат на масата за разговори. Смятам, че ситуацията ще е различна и в това намирам оптимистичен вариант. 

По публикацията работи: Живка Танчева
Още от категорията

Политиците имат нужда от ново човечество, то идва до 10 години

"Всички партии, които са на власт, опитват да направят "нещо добро" и тъкмо да им се получи, все не става и правят големи глупости, които стоят като паметник на наглостта не една година, а десетилетия. И затова говорим от много години насам за просташка култура, образование, бит и накрая - за прости гласоподаватели, на които партиите им били виновни за..

публикувано на 05.08.22 в 11:54

Ако има газова криза, ще има и потребителска

„Ако влезем в газова криза ние ще влезем в една кризисна спирала, която ще доведе до токова криза, но и до потребителска криза. Тогава наистина е твърде възможно животът в страната да се блокира, защото това е логистика, домакинства“. Тази теза защити експерт по национална сигурност и политолог Искрен Иванов в предаването „Точно..

публикувано на 05.08.22 в 10:17

Продължава акцията за спасяване на "Забравеният парк"

Всичко започва преди 5 седмици с едно видео, на Стоян Стоянов, публикувано във Фейсбук. Много неща са свършени, към днешна дата и още много очакват вниманието на доброволците, будни пловдивчани, които се организират чрез фейсбук групата „Да спасим Младежкия хълм в Пловдив“. Чрез тази фейсбук група освен, че може да се свържете с тях, може да..

обновено на 04.08.22 в 16:58

Газ ще има за зимата, но няма да запълним Чирен

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има..

публикувано на 04.08.22 в 10:38

Действията ще покажат дали кабинетът "Донев" търси реванш

Дали ще бъде реваншистко служебното правителство на Гълъб Донев, ще съдим по действията му, коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова .  Според нея знакът, който дава президентът Румен Радев на служебното правителство и с първите му действия, показва много ясни разграничителни линии с кабинета..

публикувано на 04.08.22 в 10:00