Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тол таксата качи цената на билета в междуградските превози

| обновено на 30.06.22 в 17:14

Въвеждането на тол такси от 1 юли и по второстепенни пътища в страната неминуемо ще оскъпи междуселищния транспорт и всички стоки. Това заявиха за Радио Пловдив собственици на фирми за превоз на пътници и товари. 

Oт 1 юли тази година автомобилите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, ще плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – между 2 и 3 стотинки. Досега тарифата за второкласните пътища беше с нулева такса.

Веселин Дошков, управител на фирма, която извършва междуселищни превози в Пловдив и региона, прогнозира сериозно поскъпване с до 20 % на билетите.   

"Транспортният бранш е много лошо състояние заради огромния и ежедневен ръст на горивата. Тол таксата дойде като още един удар върху нас и ще се отрази негативно върху всички превозвачи - и на товари, и на пътници. Според мен ще има около 20-процентен ръст на цените, което ще се усети в близките месец - два", каза Веселин Дошков. 

Емилия Чипева от пловдивска транспортна фирма обясни, че междуселищният транспорт поскъпва още от 1 юли. 

"От утре цената на билета от Пловдив до Смолян от 12 лв. става 14 лв. Тол таксата вече е калкулирана в новата цена на билета, защото от утре започва да се таксува пътят Пловдив - Смолян. Така е и до Кърджали, малките населени места в община Асеновград. До седмица и там ще има нови цени", каза Емилия Чипева. 

Според Илиян Филипов, собственик на една от най-големите транспортни фирми у нас, всяка стока ще поскъпне поне с 5 % заради тол таксите.

"Два пъти се вдига тарифата на тол таксата за магистралата, според решението на правителството, а тол таксата за второстепенните пътища - с досегашната цена за магистралата. Увеличението на всеки транспортн ще е около 5-6 %. Това ще се отрази на транспорта и най-вече на стоките", каза Илиян Филипов. 

От 1 юли влиза в сила половината от приетото от МС повишение на тол таксите, останалото – след 6 месеца, от 1 януари 2023 г.


Още от категорията

Четири хеликоптера вече гасят пожара между Елшица и Левски

Продължава гасенето на огромния горски пожар между панагюрските села Елшица и Левски.  Над 200 души се борят с огнената стихия, от въздуха гасят и вертолети от авиобаза Крумово.  Четвърти хеликоптер на авиобаза Крумово се включи тази вечер в гасенето.   В Панагюрище остава в сила частичното бедствено положение. Няма замърсяване на въздуха в..

обновено на 09.08.22 в 21:43

ВМЗ е на печалба, служебният министър на икономиката греши

Ръководството на ВМЗ – Сопот опорверга днешното изказване на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, че икономическото състояние на оръжейницата е влошено и загубите само за два месеца  надхвърлят 100 млн. лв.  Новият директорски борд твърди, че заводът дори отчита 48 млн.лв. печалба за полугодието, докато  при управлението на..

обновено на 09.08.22 в 16:48

"Бизнесът за Пловдив" иска да бъдат рестартирани важни проекти за града

Продължаване на диалога с бизнеса и рестартиране на важните проекти за областта и града бяха в центъра на разговорите на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев и най-голямото работодателско обединение в региона - „Бизнесът за Пловдив“. „Един от приоритетите по време на ограничения ми мандат е да възстановя добрия диалог между държавата и..

публикувано на 09.08.22 в 16:14

Болните с Covid в Пловдив са много повече от регистрираните

По данни на РЗИ 14-дневната заболяемост от COVID-19  в Пловдивдивска област е 270 на 100 хиляди души , а във възрастова група 0 -18 години – 127 на 100 хиляди души.  Активните случай към днешна дата са 1117 като 10% от тях са хоспитализирани. Те са настанени  в 7 лечебни заведения за болнична помощ в областта като на интензивно лечение са 2..

обновено на 09.08.22 в 14:16