Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доброволци възстановиха вековната църква в село Чурен

Пловдивският митрополит Николай освещава храма в неделя

3
Възстановеният храм "Св. пророк Илия" в Чурен
Снимка: пресцентър на община "Родопи"

Пловдивският митрополит Николай ще освети в неделя, 3 юли, възстановения храм „Св. пророк Илия“ във високопланинското село Чурен, община „Родопи“.

Ремонтът на църквата започва през май 2015 година, като в него се включиха четирима местни и свещеник, по инициатива на ловната дружинка.

Преди това храмът е бил в руини, а покривът - напълно съборен. 

Самата църква се намира на 1400 метра надморска височина и е функционирала до 70-те години на ХХ век, но постепенно е занемарена, особено след като жителите на Чурен се „стопяват“ с годините.

"С доброволен труд, дарения и много ентусиазъм успяхме за 7 години да поправим щетите, нанесени от времето и хората. Около 100 000 лв. в пари, труд и материали струва възстановяването на храма. Имаме дарители от цялата страна и от чужбина", разказа един от инициаторите – Владимир Ангелов, който води стриктно счетоводство на даренията.

Църквата има вековна история, но по време на социализма е превърната в обор и съвсем занемарена. По повод 100-годишнината от Априлското въстание камбаната й е монтирана върху Паметника на трите поколения край Перущица. 

За борбата да се възстанови храмът и какво означава да си отдаден на идеята, чуйте интервюто на Иванка Петкова с Владимир Ангелов в прикачения файл. 


Галерия

Още от категорията

Пловдив дигитализира експонати и артефакти от музеи, ГХГ и НБ

Започва реализирането на проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, обяви заместник-кметът на града Пламен Панов. В проекта са включени 7 културни институции – Общинският институт „Старинен Пловдив“, Археологическият, Историческият, Етнографският и Природонаучният музеи,..

публикувано на 09.08.22 в 12:47

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06.08.2022г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 06.08 до 12.08.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Сара Джио. С обич от Лондон. 308 стр. ок. 4А, Хермес, 2022. Роза Лей. От Венеция с любов. 448 стр., ок. 5А, СофтПрес, 2022. Дейвид..

публикувано на 09.08.22 в 10:43

"Ден на ашурето" пред Джумая джамия

„Денят на Ашурето“ , носещ посланието за толерантност, по традиция събра пред пловдивската Джумая джамия представители на всички етнически общности в града. Домакини на празника бяха Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство.  Много пловдивчани и гости на Пловдив опитаха вкусно ашуре, а младежи в традиционни турски носии черпеха..

обновено на 08.08.22 в 14:10

"Омагьосана душа" на Мартин Джачков превзема Пловдив

Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа", като  осем нови портрета се представят за първи път пред публика. Артистът от десет години твори..

публикувано на 08.08.22 в 10:33

Античният театър посреща Виенския симфоничен оркестър

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив. Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи..

публикувано на 08.08.22 в 10:21