Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Напусна ни известният художник Румен Жеков

Тъжна вест разтърси днес пловдивската общественост.  Внезапно е починал известният художник Румен Жеков. 

Погребението е на 2 юли 2022 г. в 11.00 часа в църквата на Централен гробищен парк в Пловдив.

Първи съобщиха печалната новина от  галерия L'UNION.  

"Днес галерия L'UNION загуби един от най-добрите си ценени и обичани художници, приятел и истински професионалист Румен Жеков! Изказваме искрените си съболезнования на семейството и близките му!   Почивай в мир, Румба!"

"Румен Жеков се пресели в по-добрия свят. Светлина по пътя, Ремис", написа и художникът Емил Миразчиев. 

Живописецът Румен Жеков е известен като едно от  най-ярките лица на пловдивската художествена гилдия.  Автор на множество радващи се на голям интерес изложби, той  бе и преподавател на  студентите в АМТИИ. 

Атрактивен живописец,  с нестандартни техники, участвал в национални и международни пленери, той бе  и поет и писател,  споделят негови близки познати. 

Румен Жеков е роден в Пловдив на 1 март 1960-а. Завършва художественото училище, а после се дипломира в Националната Художествена академия, специалност “Живопис” в класа на проф. Петър Михайлов. От 1989 г. е член на Съюза на българските художници. 

Един от основателите на авангардните групи “РЪБ” и „Диско 95”, член на сдружение “Изкуство днес”.  Редил е над 20 самостоятелни изложби и има стотици участия в групови проекти в страната и чужбина.

Поклон пред паметта му!


По публикацията работи: Севдалин Палаузов
Още от категорията

Пловдив дигитализира експонати и артефакти от музеи, ГХГ и НБ

Започва реализирането на проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, обяви заместник-кметът на града Пламен Панов. В проекта са включени 7 културни институции – Общинският институт „Старинен Пловдив“, Археологическият, Историческият, Етнографският и Природонаучният музеи,..

публикувано на 09.08.22 в 12:47

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06.08.2022г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 06.08 до 12.08.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Сара Джио. С обич от Лондон. 308 стр. ок. 4А, Хермес, 2022. Роза Лей. От Венеция с любов. 448 стр., ок. 5А, СофтПрес, 2022. Дейвид..

публикувано на 09.08.22 в 10:43

"Ден на ашурето" пред Джумая джамия

„Денят на Ашурето“ , носещ посланието за толерантност, по традиция събра пред пловдивската Джумая джамия представители на всички етнически общности в града. Домакини на празника бяха Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство.  Много пловдивчани и гости на Пловдив опитаха вкусно ашуре, а младежи в традиционни турски носии черпеха..

обновено на 08.08.22 в 14:10

"Омагьосана душа" на Мартин Джачков превзема Пловдив

Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа", като  осем нови портрета се представят за първи път пред публика. Артистът от десет години твори..

публикувано на 08.08.22 в 10:33

Античният театър посреща Виенския симфоничен оркестър

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив. Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи..

публикувано на 08.08.22 в 10:21