Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Има шанс за правителство в рамките на това НС

„Има шанс за сформиране на правителство в рамките на това Народно събрание, защото всички политици от коалицията, които останахме имаме държавническо мислене и сме насочили погледите си към бъдещето. Затова аз не мисля, че събитията от тази седмица ще се окажат препъни камък и няма да успеем да доведем до успешен край разговорите“.

Това коментира депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Ракшиев след като парламентарната им група се събра да обсъди условието на БСП за правителство без премиер Кирил Петков.

Според Ракшиев новото мнозинство може да бъде съставено от „Продължаваме промяната“,  „Демократична България“, БСП и  независимите депутати, които са смели и разумни.

„Със сигурност няма да е по-лошо от мнозинството, което имахме досега. То изглеждаше стабилно, но по важните въпроси, свързани с честното преразпределение на публичните финанси се видя, че мнозинството се разклати.

Едно уж стабилно мнозинство само си свали правителството, защото това, което се случи е, че един от коалиционните партньори свали управляващите“, заяви Ракшиев.

По думите му коалицията е проявила единство само за закриването на спецсъдилищата. Александър Ракшиев обясни още, че по време на партийната среща късно снощи са обсъдени няколко имена, които биха могли да бъдат предложени за премиер.

„Никола Минчев е един прекрасен човек. Аз лично го уважавам и той в ролята на премиер би се справил чудесно. Според мен ако предложим различен премиер от Кирил Петков – той трябва да мисли държавнически и да е отговорен човек, който ще продължи каузата, заради която сме се събрали в ПП, а именно - да проведем една борба с корупцията и публичните ресурси на държавата да се преразпределят по справедлив начин“, обясни депутатът от „Продължаваме промяната“.  

Александър Ракшиев подчерта още, че парламентарните групи на ИТН и „Възраждане“ не са разцешени от „Продължаваме промяната“. Според него  „Възраждане“ не е хомогенна група и е възможно през следващите 5 дни да има нови отцепници.

„Ако има нови отцепници и подкрепата им е принципна, заставаща зад нашата програма, бихме приели подкрепата“, обяси Ракшеив. 


Още от категорията

Политиците имат нужда от ново човечество, то идва до 10 години

"Всички партии, които са на власт, опитват да направят "нещо добро" и тъкмо да им се получи, все не става и правят големи глупости, които стоят като паметник на наглостта не една година, а десетилетия. И затова говорим от много години насам за просташка култура, образование, бит и накрая - за прости гласоподаватели, на които партиите им били виновни за..

публикувано на 05.08.22 в 11:54

Ако има газова криза, ще има и потребителска

„Ако влезем в газова криза ние ще влезем в една кризисна спирала, която ще доведе до токова криза, но и до потребителска криза. Тогава наистина е твърде възможно животът в страната да се блокира, защото това е логистика, домакинства“. Тази теза защити експерт по национална сигурност и политолог Искрен Иванов в предаването „Точно..

публикувано на 05.08.22 в 10:17

Продължава акцията за спасяване на "Забравеният парк"

Всичко започва преди 5 седмици с едно видео, на Стоян Стоянов, публикувано във Фейсбук. Много неща са свършени, към днешна дата и още много очакват вниманието на доброволците, будни пловдивчани, които се организират чрез фейсбук групата „Да спасим Младежкия хълм в Пловдив“. Чрез тази фейсбук група освен, че може да се свържете с тях, може да..

обновено на 04.08.22 в 16:58

Газ ще има за зимата, но няма да запълним Чирен

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има..

публикувано на 04.08.22 в 10:38

Действията ще покажат дали кабинетът "Донев" търси реванш

Дали ще бъде реваншистко служебното правителство на Гълъб Донев, ще съдим по действията му, коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова .  Според нея знакът, който дава президентът Румен Радев на служебното правителство и с първите му действия, показва много ясни разграничителни линии с кабинета..

публикувано на 04.08.22 в 10:00