Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Денталната медицина е най-желаната специалност в МУ-Пловдив

Резултатите ще бъдат обявени на 12 юли

7
Снимка: МУ-Пловдив

Общо 1160  кандидат-студенти се явиха на изпита по биология и химия в Медицинския университет - Пловдив. Тази година  четирима ще се конкурират за едно място в специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“.  По държавна поръчка в магистърските програми ще се обучават общо 305 студенти. 

Университетът ще приеме 150 бъдещи лекари по медицина, 73 стоматолози и 82 магистър-фармацевти, като се запазват равни квоти между мъже и жени. 

За първа година конкуренцията е най-голяма при момичетата, които кандидатстват „Дентална медицина“.  За едно място по държавна поръчка се конкурират шест момичета, а за специалност  „Медицина“ се състезават  пет момичета за едно място. Припомням, че МУ-Пловдив е на първо място в рейтинговата система на висшите училища в специалността „Медицина“. 

През тази година се запазва намаленият брой на местата за стоматология - 73. Така бе и  през миналата година, догато предишните кампании в МУ - Пловдив приемаше 100 студенти по стоматология.

Изпитът – тест по химия и биология  е труден, по-труден от другите медицински висши училища, заявиха кандидат-студентите и поясниха, че са се готвили две години за него, включително и с частни уроци по биология и по химия.

"За първи път през тази изпитна кампания ще се включи и оценката от ДЗИ по БЕЛ, както и утроена оценка от изпита по химия и биология", съобщи проф. Ани Белчева, заместник-ректор на МУ-Пловдив. За бакалавърските програми документи са подали 575 кандидати.

Галерия

Още от категорията

Четири хеликоптера вече гасят пожара между Елшица и Левски

Продължава гасенето на огромния горски пожар между панагюрските села Елшица и Левски.  Над 200 души се борят с огнената стихия, от въздуха гасят и вертолети от авиобаза Крумово.  Четвърти хеликоптер на авиобаза Крумово се включи тази вечер в гасенето.   В Панагюрище остава в сила частичното бедствено положение. Няма замърсяване на въздуха в..

обновено на 09.08.22 в 21:43

ВМЗ е на печалба, служебният министър на икономиката греши

Ръководството на ВМЗ – Сопот опорверга днешното изказване на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, че икономическото състояние на оръжейницата е влошено и загубите само за два месеца  надхвърлят 100 млн. лв.  Новият директорски борд твърди, че заводът дори отчита 48 млн.лв. печалба за полугодието, докато  при управлението на..

обновено на 09.08.22 в 16:48

"Бизнесът за Пловдив" иска да бъдат рестартирани важни проекти за града

Продължаване на диалога с бизнеса и рестартиране на важните проекти за областта и града бяха в центъра на разговорите на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев и най-голямото работодателско обединение в региона - „Бизнесът за Пловдив“. „Един от приоритетите по време на ограничения ми мандат е да възстановя добрия диалог между държавата и..

публикувано на 09.08.22 в 16:14

Болните с Covid в Пловдив са много повече от регистрираните

По данни на РЗИ 14-дневната заболяемост от COVID-19  в Пловдивдивска област е 270 на 100 хиляди души , а във възрастова група 0 -18 години – 127 на 100 хиляди души.  Активните случай към днешна дата са 1117 като 10% от тях са хоспитализирани. Те са настанени  в 7 лечебни заведения за болнична помощ в областта като на интензивно лечение са 2..

обновено на 09.08.22 в 14:16