Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтът днес отново е срещу чалгата, ченгетата и Кремъл

Снимка: plus.google.com

Стотици българи посрещнаха Джулай Морнинг на брега на морето. Един уникален за България празник, който символизира бунта и желанието за свобода на личността.

Джулай Морнинг или Джулая, по едноименната песен на Юрая Хийп от 1971 година, възниква през 80-те години във Варна като спонтанен хипи празник, но се твърди, че е и протест срещу тогавашната комунистическа власт.

„Това е бунт за свобода. Така го възприемам аз. През 70-те години, когато започнахме да се събираме на вълнолома във Варна, от там тръгна идеята да се събираме и да посрещаме слънцето, слушайки песента на Юрая Хийп „July Morning", каза Васко Кръпката в интервю за Радио Пловдив.

Той посрещна първото юлско утро около Тутракан, където река Дунав прави голям завой. Тази вечер обаче „Подуене блус бенд“ ще посрещнат и първата юлска вечер, но в Нови хан.

Бунтът е срещу чалгата и ченгетата

Известният рокаджия подчерта, че този празник държи българите млади, събудени и вечните бунтари.

„Ако погледнем в духовен план, бунтът ни винаги ще е срещу чалгата, срещу мутрите, които наложиха тази чалга култура и простотия – като се почне още от средата на 90-те години с „Питат ли ме дей зората, шат на патката главата“. От „Подуене блус бенд“ сме щастливи, че сме от другата страна и сме антипод на това нещо. А в политически план – бунтът е срещу ченгетата, ДС, Кремъл, това са нашите тирани срещу които винаги ще се бунтуваме“, категоричен е Кръпката.

Политическият Джулай е страхотна каша

Васко Кръпката коментира и политическата ситуация у нас и подчерта, че до преди няколко дни е бил опозиция на абсолютно всички.

„Защото от една страна имаме Борисов, който е бил бодигард на Тодор Живков, но хората си го избираха. И аз бях пасивен противник, защото нещата си вървяха в нелоша посока, посока към Европа и свободния свят. От другата страна имаме всякакви ченгета, президента Румен Радев. Напоследък стана още по-сложно. От едната страна имаме Копейкин и Трифонов, а от другата Кирил Петков и Василев. Обаче от към Кирил Петков и Василев имаме Корнелия Нинова, която е уволнена - от същото това министерство, на което се завърна като министър. Изобщо, става страхотна каша. Но за мен, най-важната разделна линия е Москва и Кремъл. И когато чух преди няколко дни, че самият Василев твърдо се държи с Русия и че смята, че можем и без руски газ, аз съм абсолютно съгласен. Въпреки, че се отоплявам на газ, но съм минал период, в който нямахме свещи, нямахме ток, дори нямахме и тоалетна хартия. И в името на свободата – преживяхме го. Готов съм да го преживея това нещо отново, не ме е страх. Смятам, че сега трябва да се отървем от тази руска зависимост. Но искам да видя и действия. Чух и хубави неща – че се отзовават 70 руски дипломати. Когато видя, че това нещо е свършено, аз ще подкрепя тези хора“, каза Васко Кръпката.

Предсрочните избори не са най-добрия вариант

Кръпката признава, че не иска да има нови парламентарни избори, тъй като вижда какво се случва у нас.

„Виждам как този народ е безкрайно оплетен и виждам как хората се хващат като удавник за сламка за някой, който им подаде някаква добра дума. Но аз искам да видя дела, да се случи нещо и тогава подкрепям. Ако има твърда позиция срещу Русия и агресията в Украйна, аз ще ги подкрепя и се надявам повече хора да ги подкрепят, и да няма предсрочни избори“, коментира още Кръпката.

Цялото интервю с Васко Кръпката можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38