Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бунтът днес отново е срещу чалгата, ченгетата и Кремъл

Снимка: plus.google.com

Стотици българи посрещнаха Джулай Морнинг на брега на морето. Един уникален за България празник, който символизира бунта и желанието за свобода на личността.

Джулай Морнинг или Джулая, по едноименната песен на Юрая Хийп от 1971 година, възниква през 80-те години във Варна като спонтанен хипи празник, но се твърди, че е и протест срещу тогавашната комунистическа власт.

„Това е бунт за свобода. Така го възприемам аз. През 70-те години, когато започнахме да се събираме на вълнолома във Варна, от там тръгна идеята да се събираме и да посрещаме слънцето, слушайки песента на Юрая Хийп „July Morning", каза Васко Кръпката в интервю за Радио Пловдив.

Той посрещна първото юлско утро около Тутракан, където река Дунав прави голям завой. Тази вечер обаче „Подуене блус бенд“ ще посрещнат и първата юлска вечер, но в Нови хан.

Бунтът е срещу чалгата и ченгетата

Известният рокаджия подчерта, че този празник държи българите млади, събудени и вечните бунтари.

„Ако погледнем в духовен план, бунтът ни винаги ще е срещу чалгата, срещу мутрите, които наложиха тази чалга култура и простотия – като се почне още от средата на 90-те години с „Питат ли ме дей зората, шат на патката главата“. От „Подуене блус бенд“ сме щастливи, че сме от другата страна и сме антипод на това нещо. А в политически план – бунтът е срещу ченгетата, ДС, Кремъл, това са нашите тирани срещу които винаги ще се бунтуваме“, категоричен е Кръпката.

Политическият Джулай е страхотна каша

Васко Кръпката коментира и политическата ситуация у нас и подчерта, че до преди няколко дни е бил опозиция на абсолютно всички.

„Защото от една страна имаме Борисов, който е бил бодигард на Тодор Живков, но хората си го избираха. И аз бях пасивен противник, защото нещата си вървяха в нелоша посока, посока към Европа и свободния свят. От другата страна имаме всякакви ченгета, президента Румен Радев. Напоследък стана още по-сложно. От едната страна имаме Копейкин и Трифонов, а от другата Кирил Петков и Василев. Обаче от към Кирил Петков и Василев имаме Корнелия Нинова, която е уволнена - от същото това министерство, на което се завърна като министър. Изобщо, става страхотна каша. Но за мен, най-важната разделна линия е Москва и Кремъл. И когато чух преди няколко дни, че самият Василев твърдо се държи с Русия и че смята, че можем и без руски газ, аз съм абсолютно съгласен. Въпреки, че се отоплявам на газ, но съм минал период, в който нямахме свещи, нямахме ток, дори нямахме и тоалетна хартия. И в името на свободата – преживяхме го. Готов съм да го преживея това нещо отново, не ме е страх. Смятам, че сега трябва да се отървем от тази руска зависимост. Но искам да видя и действия. Чух и хубави неща – че се отзовават 70 руски дипломати. Когато видя, че това нещо е свършено, аз ще подкрепя тези хора“, каза Васко Кръпката.

Предсрочните избори не са най-добрия вариант

Кръпката признава, че не иска да има нови парламентарни избори, тъй като вижда какво се случва у нас.

„Виждам как този народ е безкрайно оплетен и виждам как хората се хващат като удавник за сламка за някой, който им подаде някаква добра дума. Но аз искам да видя дела, да се случи нещо и тогава подкрепям. Ако има твърда позиция срещу Русия и агресията в Украйна, аз ще ги подкрепя и се надявам повече хора да ги подкрепят, и да няма предсрочни избори“, коментира още Кръпката.

Цялото интервю с Васко Кръпката можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Политиците имат нужда от ново човечество, то идва до 10 години

"Всички партии, които са на власт, опитват да направят "нещо добро" и тъкмо да им се получи, все не става и правят големи глупости, които стоят като паметник на наглостта не една година, а десетилетия. И затова говорим от много години насам за просташка култура, образование, бит и накрая - за прости гласоподаватели, на които партиите им били виновни за..

публикувано на 05.08.22 в 11:54

Ако има газова криза, ще има и потребителска

„Ако влезем в газова криза ние ще влезем в една кризисна спирала, която ще доведе до токова криза, но и до потребителска криза. Тогава наистина е твърде възможно животът в страната да се блокира, защото това е логистика, домакинства“. Тази теза защити експерт по национална сигурност и политолог Искрен Иванов в предаването „Точно..

публикувано на 05.08.22 в 10:17

Продължава акцията за спасяване на "Забравеният парк"

Всичко започва преди 5 седмици с едно видео, на Стоян Стоянов, публикувано във Фейсбук. Много неща са свършени, към днешна дата и още много очакват вниманието на доброволците, будни пловдивчани, които се организират чрез фейсбук групата „Да спасим Младежкия хълм в Пловдив“. Чрез тази фейсбук група освен, че може да се свържете с тях, може да..

обновено на 04.08.22 в 16:58

Газ ще има за зимата, но няма да запълним Чирен

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има..

публикувано на 04.08.22 в 10:38

Действията ще покажат дали кабинетът "Донев" търси реванш

Дали ще бъде реваншистко служебното правителство на Гълъб Донев, ще съдим по действията му, коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова .  Според нея знакът, който дава президентът Румен Радев на служебното правителство и с първите му действия, показва много ясни разграничителни линии с кабинета..

публикувано на 04.08.22 в 10:00