Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Четворната коалиция показа ниска коалиционна култура

За 6 месеца управление на четворната коалиция видяхме много ниска коалиционна култура. Тя е част от събитията, които доведоха до първото в демократичната ни история сваляне на правителство с вот на недоверие, коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив социологът от Изследователски център "Тренд" Евелина Славкова.

По думите й вече има отстъпки от страна на "Продължаваме промяната" (ПП), щом предлагат Асен Василев за премиер, за да има кабинет.

"Продължавам да смятам, че по-скоро вървим към предсрочни избори, отколкото съставяне на ново правителство. Опозицията няма да го подкрепи в зала, а не достигат независими депутати, които да подкрепят новото правителство на ПП. Предстои да видим какво ще се случи", допълни социологът.

"При последните случаи видяхме, че Кирил Петков доста вдъхновено говори на протестиращите по митингите. Той обаче като че ли повече говори на градската либерална десница, отколкото на обикновения българин. Подкрепата на десницата обаче не е достатъчна, за да имат достатъчен брой депутати и да управляват самостоятелно", обясни Евелина Славкова.

Тя допълни, че БСП се връща на масата на преговорите, "защото си дава ясна сметка, че електоралната й тежест намалява. От друга страна, Корнелия Нинова, ако падне от власт, ще има проблеми и с вътрешната си опозиция в партията, затова личният и партийният интерес тук съвпадат". 

"Демократична България" също си дават сметка, че може и да не влязат в следващото Народно събрание и пак имат интерес от преговори", смята Славкова.

Рано е, предстоят нови социологически проучвания, за да видим нагласите на обществото. Със сигурност няма да има огромно пренареждане в новия парламент, каза още тя.

Цялото интервю на Димитър Владимиров със социолога Евелина Славкова е в прикачения файл. 

Още от категорията

Политиците имат нужда от ново човечество, то идва до 10 години

"Всички партии, които са на власт, опитват да направят "нещо добро" и тъкмо да им се получи, все не става и правят големи глупости, които стоят като паметник на наглостта не една година, а десетилетия. И затова говорим от много години насам за просташка култура, образование, бит и накрая - за прости гласоподаватели, на които партиите им били виновни за..

публикувано на 05.08.22 в 11:54

Ако има газова криза, ще има и потребителска

„Ако влезем в газова криза ние ще влезем в една кризисна спирала, която ще доведе до токова криза, но и до потребителска криза. Тогава наистина е твърде възможно животът в страната да се блокира, защото това е логистика, домакинства“. Тази теза защити експерт по национална сигурност и политолог Искрен Иванов в предаването „Точно..

публикувано на 05.08.22 в 10:17

Продължава акцията за спасяване на "Забравеният парк"

Всичко започва преди 5 седмици с едно видео, на Стоян Стоянов, публикувано във Фейсбук. Много неща са свършени, към днешна дата и още много очакват вниманието на доброволците, будни пловдивчани, които се организират чрез фейсбук групата „Да спасим Младежкия хълм в Пловдив“. Чрез тази фейсбук група освен, че може да се свържете с тях, може да..

обновено на 04.08.22 в 16:58

Газ ще има за зимата, но няма да запълним Чирен

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има..

публикувано на 04.08.22 в 10:38

Действията ще покажат дали кабинетът "Донев" търси реванш

Дали ще бъде реваншистко служебното правителство на Гълъб Донев, ще съдим по действията му, коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова .  Според нея знакът, който дава президентът Румен Радев на служебното правителство и с първите му действия, показва много ясни разграничителни линии с кабинета..

публикувано на 04.08.22 в 10:00