Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дано в Кремъл има "пилот в самолета" !

Скандалът с изгонването на 70-те  руски дипломати на пистата България – Русия отвори разликите между синьото и зеленото след бялото и над червеното в националните флагове на двете страни.

Очаквано ли беше станалото днес – отказа на българската страна да отстъпи и съответно неотстъпчивата позиция на руския посланик Елеонора Митрофанова, която заплаши, че наистина закриват посолството си у нас?

Остава надеждата, че в Кремъл „има пилот в самолета“.  За да не се стига до такива крайности е добре там  да се премисли – какви ще са последствията и за самата Русия от прекъсване на отношенията с България. Защото след това те трябва да се възобновяват – коментира ситуацията журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Москва Николай Кръстев.  По думите му, България съсем не е малка и незначителна страна за Русия, така че в „Централата“ трябва много внимателно да обмислят предложението на своя посланик тук.

Рано е да се говори за нов посланик, все пак няма крайно решение за затваряне на посолството на Русия у нас.  Действията на Митрофанова са разбираеми – 70 нейни ценни сътрудника трябва си ходят. Но хората от службите знаят, че  понякога такъв момент настъпва в професионалната им кариера, когато трябва да си тръгнат с наведена глава към летището, когато биват разкрити. 

И когато посланичката говори как  всеки защитава своите национални интереси, имайки предвид себе си, трябва да знае, че и България в момента прави същото.

Ако все пак се стигне до взаимно затваряне на посолствата в София и Москва, трябва и ние да се съобразим с това кой ще представлява нашите интереси там.

Затова отново излиза този извод – руската страна трябва много внимателно да премисли заканата си.  Също така – не е добре българските партии да показват разнобой пред Русия.

Не може българска партия, която претендира да бъде водеща в левия политически сектор, същевременно и част от реформаторското правителство, да си позволява да защитава повече интересите на чужда държава, отколкото на своята – категоричен е Николай Кръстев.  

Тези хора, вероятните шпиони,  все пак са били засечени от нашите служби, на които трябва да вярваме. А Русия трябва да разбере, че така не се градят добросъседски международни взаимоотношения. 

Така че е добре вече да има реципрочност в дипломатическите отношенията между двете държави.

Още от категорията

Политиците имат нужда от ново човечество, то идва до 10 години

"Всички партии, които са на власт, опитват да направят "нещо добро" и тъкмо да им се получи, все не става и правят големи глупости, които стоят като паметник на наглостта не една година, а десетилетия. И затова говорим от много години насам за просташка култура, образование, бит и накрая - за прости гласоподаватели, на които партиите им били виновни за..

публикувано на 05.08.22 в 11:54

Ако има газова криза, ще има и потребителска

„Ако влезем в газова криза ние ще влезем в една кризисна спирала, която ще доведе до токова криза, но и до потребителска криза. Тогава наистина е твърде възможно животът в страната да се блокира, защото това е логистика, домакинства“. Тази теза защити експерт по национална сигурност и политолог Искрен Иванов в предаването „Точно..

публикувано на 05.08.22 в 10:17

Продължава акцията за спасяване на "Забравеният парк"

Всичко започва преди 5 седмици с едно видео, на Стоян Стоянов, публикувано във Фейсбук. Много неща са свършени, към днешна дата и още много очакват вниманието на доброволците, будни пловдивчани, които се организират чрез фейсбук групата „Да спасим Младежкия хълм в Пловдив“. Чрез тази фейсбук група освен, че може да се свържете с тях, може да..

обновено на 04.08.22 в 16:58

Газ ще има за зимата, но няма да запълним Чирен

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има..

публикувано на 04.08.22 в 10:38

Действията ще покажат дали кабинетът "Донев" търси реванш

Дали ще бъде реваншистко служебното правителство на Гълъб Донев, ще съдим по действията му, коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова .  Според нея знакът, който дава президентът Румен Радев на служебното правителство и с първите му действия, показва много ясни разграничителни линии с кабинета..

публикувано на 04.08.22 в 10:00