Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Билетите за междуградските превози поскъпнаха между 2 и 5 лева

Билетите за междуградските превози са по-високи от днес.Причината е въвеждането на тол такси за автобусите при движение по магистрали, първокласни и второкласни пътища. 

Реалното увеличение е между 2 и 5 лева за билет в зависимост от маршрута и засяга всички междуселищни линии. От Пловдив до Смолян вчера билетът е бил 12 лева, а от днес е 14 лева. Пътуването до Златоград е струвало 15 лева, а вече е 18. 

Автобусите в зависимост от екокатегорията си, ще плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – между 2 и 3 стотинки. Пътниците не одобряват повишението и смятат, че не съответства на дходите им.

"Що един път не намалиха нещо", питаха днес изненаданите от новите цени пътници на автогара "Родопи". Според тях това е  държавен въпрос и хората ни най-малко имат причина да плащат повече. 

„За пенсионерите особено е непосилно, много е“- каза за Радио Пловдив жена преди да се качи на атобуса.

„Да пътуваш с личен транспорт е лукс. Едно идване до Пловдив ми е малко над 2 лева с рейс, а 10 лева с кола. Правя си сметката“- уточни друг пътуващ.

Превозвачите коментираха, че промените са неизбежни предвид новите такси и поскъпването на горивата. Според тях, за да има пътища и всичко - трябва от някъде да се финансира.

Пътниците коментираха, че ще продължат да ползват автобусите, въпреки увеличението на билетите.

Целия репортаж може да слушате в прикачения звуков файл.


Галерия

Още от категорията

Четири хеликоптера вече гасят пожара между Елшица и Левски

Продължава гасенето на огромния горски пожар между панагюрските села Елшица и Левски.  Над 200 души се борят с огнената стихия, от въздуха гасят и вертолети от авиобаза Крумово.  Четвърти хеликоптер на авиобаза Крумово се включи тази вечер в гасенето.   В Панагюрище остава в сила частичното бедствено положение. Няма замърсяване на въздуха в..

обновено на 09.08.22 в 21:43

ВМЗ е на печалба, служебният министър на икономиката греши

Ръководството на ВМЗ – Сопот опорверга днешното изказване на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, че икономическото състояние на оръжейницата е влошено и загубите само за два месеца  надхвърлят 100 млн. лв.  Новият директорски борд твърди, че заводът дори отчита 48 млн.лв. печалба за полугодието, докато  при управлението на..

обновено на 09.08.22 в 16:48

"Бизнесът за Пловдив" иска да бъдат рестартирани важни проекти за града

Продължаване на диалога с бизнеса и рестартиране на важните проекти за областта и града бяха в центъра на разговорите на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев и най-голямото работодателско обединение в региона - „Бизнесът за Пловдив“. „Един от приоритетите по време на ограничения ми мандат е да възстановя добрия диалог между държавата и..

публикувано на 09.08.22 в 16:14

Болните с Covid в Пловдив са много повече от регистрираните

По данни на РЗИ 14-дневната заболяемост от COVID-19  в Пловдивдивска област е 270 на 100 хиляди души , а във възрастова група 0 -18 години – 127 на 100 хиляди души.  Активните случай към днешна дата са 1117 като 10% от тях са хоспитализирани. Те са настанени  в 7 лечебни заведения за болнична помощ в областта като на интензивно лечение са 2..

обновено на 09.08.22 в 14:16