Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Новите подварианти на Омикрон са доста по-заразни

ВА.4 и ВА.5 успяват да заобиколят имунния отговор на преболедували и на ваксинирани

| обновено на 04.07.22 в 14:07

В неделя 19% от пробите за Ковид-19 са положителни, в понеделник лек спад - 13,5%, подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е в България и започва да се усеща неговата сила. Разговор с епидемиолога д-р Христиана Бацелова за лятната вълна на Ковид -19 , за ваксините и препоръките, които лекарите потвърждават преди ваканцията на всеки.

Д-р Бацелова смята, че за съжаление Ковид-19 идва с нова вълна. "Подвариантите ВА.4 и ВА.5 вече са доминантни в Европа, обикновено у нас се движим с 30 дни закъснение", каза епидемиологът. По думите й сегашните подварианти са доста по-заразни от предходните на Омикрон, и това предполага бързо разпространение. 

"В повечето европейски държави ваксинацията е на по-високо ниво, включително и с бустерни дози, и хората там са предпазени от тежки усложнение и смърт. Тези подварианти успяват да заобиколят имунния отговор на преболедували и на ваксинирани", допълни д-р Бацелова. Според нея изследвания, които са правени ин витро доказват, че имунният отговор на ваксинираните е по-добър. 

"В Европа има висок ваксинационен обхват, но хората там спазват мерките стриктно, когато това се налага. В Италия маските в градския транспорт са задължителни", подчерта епидемиологът. Тя посъветва в затворени помещения всеки да използва маски, защото само това предпазва

За ваксините и българите: Толкова е ниско нивото на ваксинация, че чак е срамно да се коментира. Едва достигаме до 30% ваксинационен обхват, бустерите са 2%. Неприятно е, че децата от 5 до 11 години са едва 2000, в САЩ са 10 милиона деца в тази възрастова група. Ние сме много изостанали и това е предпоставка за по-тежко преболедуване, и за съжаление това е така при всички заразни болести. 

Д-р Бацеловя съветва след 4 месеца да се постави втори бустер при хората над 65 години, както и лицата с хронични заболявания. Той намалява драстично тежестта на протичане, при евентуално заразяване.

"Над две години и 4 месеца живеем с коронавирус и тази пандемия се случва както всяка друга в историята на човечеството, необходимо е време да се успокоят нещата. Голяма е разликата от 2020г. и сега, в България в началото бяхме дисциплинирани, но днес нещата се отпуснаха и сме провалени във ваксина обхват, и за съжаление малко хора носят маски, а във всеки едни момент те предпазват от заразяване, каза д-р Христиана Бацелова. Тя съобщи, че се очакват нови комбинирани ваксини за грип и Ковид-19, както и само назални за Ковид-19. 

Още от категорията

Работи се активно по организацията на честни избори

За съжаление на предварителните консултации за състав на местните районни избирателни комисии за Пловдив и областта не бе постигнат консенсус, каза областният управител Ангел Стоев. Така решението остава в правомощията на ЦИК и най-вероятно утре ще стане ясно състава на двете комисии.        Неприятен момент за избирателните комисии в процедурата..

обновено на 11.08.22 в 11:23

Реалистично е между 4 и 8 партии да влязат в НС

Реалистичната прогноза е между 4 и 8 партии да влязат в състава на новия парламент след изборите на 2 октомври. Това коментира политическият анализатор доц. Стойчо Стойчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „От точния брой зависи и формулата на следващото коалиционно управление. Сигурно е, че новото управление ще бъде или..

публикувано на 11.08.22 в 10:41

Всяка хубава рецепта започва с любопитството

Днес- 10-и август, е професионалният празник на готвачите. Чества се в деня на църковния празник Св. мчк и архидякон Лаврентий - техен покровител и закрилник. Шеф Румен Москов в предаването "Точно днес" разказа за предизвикателствата, пред които е изправен бранша им във време на енергийна, икономическа и здравна криза.  Според него в момента..

публикувано на 10.08.22 в 10:48

ГЕРБ излиза по-изпран след всички избори

С всички нови избори се завърта една политическа пералня, от която ГЕРБ излиза малко по-изпран. Тази теза защити политологът Първан Симеонов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той прогнозира още, че при тежка криза в страната ще бъде създадена прагматична, а не идеологическа коалиция. „ГЕРБ няма да имат проблем да..

публикувано на 10.08.22 в 10:11