Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите подварианти на Омикрон са доста по-заразни

ВА.4 и ВА.5 успяват да заобиколят имунния отговор на преболедували и на ваксинирани

| обновено на 04.07.22 в 14:07

В неделя 19% от пробите за Ковид-19 са положителни, в понеделник лек спад - 13,5%, подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е в България и започва да се усеща неговата сила. Разговор с епидемиолога д-р Христиана Бацелова за лятната вълна на Ковид -19 , за ваксините и препоръките, които лекарите потвърждават преди ваканцията на всеки.

Д-р Бацелова смята, че за съжаление Ковид-19 идва с нова вълна. "Подвариантите ВА.4 и ВА.5 вече са доминантни в Европа, обикновено у нас се движим с 30 дни закъснение", каза епидемиологът. По думите й сегашните подварианти са доста по-заразни от предходните на Омикрон, и това предполага бързо разпространение. 

"В повечето европейски държави ваксинацията е на по-високо ниво, включително и с бустерни дози, и хората там са предпазени от тежки усложнение и смърт. Тези подварианти успяват да заобиколят имунния отговор на преболедували и на ваксинирани", допълни д-р Бацелова. Според нея изследвания, които са правени ин витро доказват, че имунният отговор на ваксинираните е по-добър. 

"В Европа има висок ваксинационен обхват, но хората там спазват мерките стриктно, когато това се налага. В Италия маските в градския транспорт са задължителни", подчерта епидемиологът. Тя посъветва в затворени помещения всеки да използва маски, защото само това предпазва

За ваксините и българите: Толкова е ниско нивото на ваксинация, че чак е срамно да се коментира. Едва достигаме до 30% ваксинационен обхват, бустерите са 2%. Неприятно е, че децата от 5 до 11 години са едва 2000, в САЩ са 10 милиона деца в тази възрастова група. Ние сме много изостанали и това е предпоставка за по-тежко преболедуване, и за съжаление това е така при всички заразни болести. 

Д-р Бацеловя съветва след 4 месеца да се постави втори бустер при хората над 65 години, както и лицата с хронични заболявания. Той намалява драстично тежестта на протичане, при евентуално заразяване.

"Над две години и 4 месеца живеем с коронавирус и тази пандемия се случва както всяка друга в историята на човечеството, необходимо е време да се успокоят нещата. Голяма е разликата от 2020г. и сега, в България в началото бяхме дисциплинирани, но днес нещата се отпуснаха и сме провалени във ваксина обхват, и за съжаление малко хора носят маски, а във всеки едни момент те предпазват от заразяване, каза д-р Христиана Бацелова. Тя съобщи, че се очакват нови комбинирани ваксини за грип и Ковид-19, както и само назални за Ковид-19. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Страхът от Румъния възпира молдовците от еврочленство

Референдумът в Молдова за или против присъединяването в ЕС развълнува стария континент. Това се дължи не само на обрата при броенето, минималната разлика в полза на Брюксел, но и заради съмнението, изразено от президента на страната Мая Санду, че Русия купува гласове, които да спрат европейското развитие на страната. По последна информация,..

публикувано на 21.10.24 в 17:00

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата, КОЦ – Пловдив организира кампания за безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза, която има за цел да акцентира върху профилактиката и  ранната диагностика.    В България всяка година се диагностицират между 3800 и 4000 жени с рак на  гърдата. Заболяването  е..

публикувано на 21.10.24 в 16:33

Социално-икономическите проблеми влияят на купения вот

За да имат възможност гражданите да гласуват независимо трябва да бъдат решени социоикономическите проблеми в малките населени места, т.е. властите да работят за привличане на нови работодатели, инвестииции, за подобряване на социалните услуги. Без такава политика ние няма да се справим с предпоставката за контролиране на вота. Това..

публикувано на 21.10.24 в 15:55

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са..

обновено на 21.10.24 в 11:42

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17