Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Великите европейци - Мария Гьоперт - Майер

Думата „атом“ е гръцка и значи „неделим“. Това е идеята на древните за най-малкото парче материя, която гради всичко и тя е в сила до края на 19 век, когато англичанинът Томсън открива електрона, отрицателната частица в атома. 

По логика, трябва да има и други, положителни частици. През 1909 Ръдърфорд открива положително зареденото ядро, а през 1918 и самата положителна частица, протона. През 1932 пък Чадуик открива и неутрона, той няма електрически заряд, но има важна роля за съществуването на атома. Междувременно се появяват теории за неговата структура, все по-ясна става ролята електроните, но науката закъсва с разбирането за ядрото. 

Докато през 1949 се появява една умна жена - Мария Гьопирт Майер, физик и математик. Тя прави математически модел на слоестата структура на ядрото и това е поглед в отвъдното. През 1963 Мария Майер става едва втората жена след Мария Кюри с Нобел за физика. Тя е доволна, но в Нобеловата реч признава: „Радвам се на наградата, но истинската радост бе самата работа по откритието“.

През 1946 съпругът на Мария е поканен за професор в Чикаго. Тя отива с него и работи почасово в отдела за теоретична физика на новата Национална лаборатория Аргон. „Не знаех нищо за ядрената физика“ - признава. Но това е нормално, след като не е ясна дори структурата на ядрото. Мария се захваща с проблема, но зацикля. В разговор с Ферми, той подхвърля - а ако тук е намесена спин-орбиталната връзка. Пред нея се отварят огромни мисловни порти и тя започва да нахвърля математически идеи. След десет минути Ферми се връща. Мария вече знае, че това е път към голямо откритие, но, както винаги, щом е развълнувана, говори адски бързо и прескача детайли, а Ферми я праща да помисли още и да му разкаже на другата сутрин. 

Мария работи цяла нощ и вижда картината, която описва така: „Представете си салон с танцуващи двойки. Те обикалят в кръгове, затворени един в друг. Във всеки кръг има по две двойки - едната по посока на часовника, другата - обратно. Всички двойки, освен че кръжат в стаята, се въртят и около себе си. Само някои от тези обаче, които се движат по посока на часовника, около себе си се въртят пак така, други се въртят обратно. Същото е и с онези, които са обратно на часовника, те също не се въртят по оста си в една и съща посока“. Е, това е картината в атомното ядро - малко напомня модела на Слънчевата система, но в ядрото въртенето е доста по-сложно. Съжалявам, ако не го обяснявам ясно, но не мога да го опиша по-ясно от самата Мария Гьоперт-Майер. 

Мария е родена през 1906 в днешно Катовице, в Полша. Шест поколения назад, предците ѝ по бащина линия са професори, а скоро семейството се мести в Гьотинген, където старият университет е голям европейски център на математика и теоретична физика, а после, когато Мария учи, е и сред най-големите центрове на квантовата механика. В дома им е пълно с учени, момичето се движи свободно сред тях и от малка има страст към науката. Тя е запалена по математиката, учи техническо училище, а после частна школа на суфражетките, които готвят момичета за университета. Едва на 17, Мария минава като торпедо през приемните изпити и започва да учи математика. От лекция на Макс Борн върху квантовата механика обаче се запалва по физиката и пише: „Математиката е като подреждане на пъзел. Физиката също е подреждане на пъзел, но създаден от природата, не от човешкия ум. Физиката беше голямото предизвикателство“.

Голямото предизвикателство поглъща Мария Гьоперт и я вкарва в дълбокото на модерната наука. При Борн в Гьотинген идват Бор, Дирак, Паули, Хайзенберг, Опенхаймер, Ферми, Шрьодингер. С всички Мария се познава, а и те си падат по малко поезия в суровия свят на физиката. Борн я описва: „Мария беше хубава, елегантна, енергична дама, която се движеше в най-добрия гьотингенски стил“. Но това не значи, че мъжете я толерират, тя не с красотата си, а с ума си минава през своите лични мъки и успехи в науката. 

През 1927 Мария пише докторат, но баща ѝ умира. Изтерзана е, но решава, че той би искал да го завърши. После е за година на специализация в Кеймбридж, а майка ѝ дава стая под наем. И когато младата дама се прибира, буквално среща любовта у дома. Джоузеф Майер е млад американски химик квалификация в Европа. Те се сближават, ходят на плуване, яздят велосипеди и катерят планини, а скоро се женят. Джо получава професорско място в Университета „Джон Хопкинс“, Мария заминава с него и така започва смешно-тъжната история, която продължава 30 години. Заради правилата срещу непотизма, връзкарството, грубо казано, американските университети не назначават втори член от семейството за професор, ако единият вече е такъв. 

И нищо, че Джо се занимава с химия, а Мария с физика. И нищо, че тя е с най-добри препоръки от най-добрите физици на света. Получава само дребна административна служба с нищожна заплата, но има възможност да чете без заплащане някои лекции и да работи върху физически проблеми. Тя издава изследвания за двойния бета разпад и структурата на бензена. В началото на 30-те е често в Германия, но идването на нацистите я прогонва. В САЩ ситуацията с назначенията се повтаря в още няколко университета, но за сметка на това я наема американското правителство за проекта „Манхатън“. Тя обаче всъщност е в екипа на Едуард Тейлър, който работи по водородната бомба, но скоро се разсейва и тръгва в друга посока. 

Самата Мария пък се мести с мъжа си в Чикаго и после се радва, че практически няма участие в разработката на реалното ядрено оръжие. В Чикаго Мария напълно се разгръща и прави голямото откритие за структурата на атомното ядро. През 1960 получава и първата покана за професор по физика в Сан Диего, последвана от първия инсулт. Едната ѝ страна остава парализирана и това пречи, но само донякъде, на преподавателската и научната работа. 

12 години и много кутии цигари по-късно обаче идва и вторият удар, който отнася Мария Гьоперт-Майер в гроба. Може да значи, че човек като си свърши добре работата на Земята, Господ го взима, за да му даде друга на Небето. А може и да не значи това.

Всички епизоди от подкаста "Великите европейци" можете да чуете тук:Още от категорията

Отбелязваме Международния ден на младежта с „жива библиотека“

Днес  за поредна година в ОП „Младежки център Пловдив“ ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. И този път от екипа са подготвили програма, изцяло вдъхновена от идеите на младите хора в града ни. От 18:00 ч., като част от младежките инициативи, реализирани от центъра, ще се проведе събитие в един по-разчупен и интересен формат -..

публикувано на 12.08.22 в 08:24

"Вкусът на лятото" с Пламен Кочев

В поредния епизод от рубриката "Вкусът на лятото" ви отвеждаме в двора на галерия "Джуркови". Там разговаряме с Пламен Кочев, създател на фейсбук групата Акция "Фото Пловдивъ" и сайта Исторически фото парк "Ретро Пловдивъ". "Красивата къща, в която днес се намира галерия „Джуркови“, е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и..

обновено на 11.08.22 в 12:59

Пловдив за 4-и път е домакин на CULTURAMA

Пловдив се включва в четвъртото издание на фестивала CULTURAMA.   Тази вечер в Етнографския музей „Консоне“ - квартет за старинни инструменти и оперната певица Ина Кънчева (сопрано) ще поднесат на пловдивчани и гостите на града музикален пърформанс.  Творби на Шуман, Менделсон и Малер ще звучат в първия концерт от програмата на фестивал..

публикувано на 11.08.22 в 11:05

Великите европейци - Блез Паскал

„Вечното мълчание на тези безкрайни пространства ме ужасява“ - написа през 17 век Блез Паскал в своите „Мисли“. Само от това изречение сякаш можем да го опознаем целия.  BNR podcasts · Великите европейци - Блез Паскал Чуваме гласа на ученият Паскал - математик, геометър, физик и изобретател, който изследва точно „безкрайните..

публикувано на 10.08.22 в 10:18

Читалището в село Столетово популяризира кукерите

Читалище "Христо Ботев 1928 г." в карловското село Столетово спечели проект пред Национален фонд „Култура“ за популяризиране на кукерството. Проектът “Всички маски са различни” се финансира в рамките на „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Общата му стойност е 22 522 лв., като НФК ще осигури..

публикувано на 10.08.22 в 09:03