Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Възможен е кабинет, но за месец

Сформирането на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание е възможно, но той няма да трае повече от месец. Това коментира д-р Александър Димитров, политолог и преподавател в УНСС, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Такъв кабинет би бил сглобен на кантар и ще разчита на много единични персони, лични интереси и т.н. Това означава, че те трудно могат да бъдат вкарани в една обща коалиционна логика“, аргументира се д-р Димитров.

Политологът подчерта още, че почти от началото на живота на четворната коалиция той е очаквал, че някоя от партиите, с изключение на мандатоносителя „Продължаваме промяната“, ще излезе от формацията.

„Ние дори не можахме да направим качествена оценка на първите 100 дни на правителството, защото то беше съпроводено от голям международен натиск и усложнена международна обстановка. Всичко, което се случи беше продиктувано от тези събития.

Добър знак в началото беше, че има добър коалиционен диалог, което означаваше, че е много вероятно заявените цели да бъдат изпълнени.

Правителството така и не прие програма за управление. Това е нещо, което е абсолютно задължително, защото без такава програма трудно може да се направи и законодателна стратегия, която да бъде придвиждана през самия мандат“, каза д-р Александър Димитров.

Той прогнозира още, че при едни нови избори най-големите губещи ще са БСП и Демократична България. Според него част от електората на Демократична България ще се измести към Продължаваме Промяната.

„Ако нещо ударихме като дъно в НС – това е реториката. Тя е ужасяваща. Дебатът в парламента е изключително нисък, много слаб. Почти всички говорители на основните партии изпадат в една риторика, която е много характерна за пазара, за неделните дни по малките населени места.

Те не се състезават със силата на аргументите, а със силата на хапливостта – с това колко остроумно звучи дадена забележка към колега парламентарист“, обясни д-р Димитров. 

Цялото интервю с д-р Александър Димитров чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Работи се активно по организацията на честни избори

За съжаление на предварителните консултации за състав на местните районни избирателни комисии за Пловдив и областта не бе постигнат консенсус, каза областният управител Ангел Стоев. Така решението остава в правомощията на ЦИК и най-вероятно утре ще стане ясно състава на двете комисии.        Неприятен момент за избирателните комисии в процедурата..

обновено на 11.08.22 в 11:23

Реалистично е между 4 и 8 партии да влязат в НС

Реалистичната прогноза е между 4 и 8 партии да влязат в състава на новия парламент след изборите на 2 октомври. Това коментира политическият анализатор доц. Стойчо Стойчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „От точния брой зависи и формулата на следващото коалиционно управление. Сигурно е, че новото управление ще бъде или..

публикувано на 11.08.22 в 10:41

Всяка хубава рецепта започва с любопитството

Днес- 10-и август, е професионалният празник на готвачите. Чества се в деня на църковния празник Св. мчк и архидякон Лаврентий - техен покровител и закрилник. Шеф Румен Москов в предаването "Точно днес" разказа за предизвикателствата, пред които е изправен бранша им във време на енергийна, икономическа и здравна криза.  Според него в момента..

публикувано на 10.08.22 в 10:48

ГЕРБ излиза по-изпран след всички избори

С всички нови избори се завърта една политическа пералня, от която ГЕРБ излиза малко по-изпран. Тази теза защити политологът Първан Симеонов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той прогнозира още, че при тежка криза в страната ще бъде създадена прагматична, а не идеологическа коалиция. „ГЕРБ няма да имат проблем да..

публикувано на 10.08.22 в 10:11