Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможен е кабинет, но за месец

Сформирането на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание е възможно, но той няма да трае повече от месец. Това коментира д-р Александър Димитров, политолог и преподавател в УНСС, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Такъв кабинет би бил сглобен на кантар и ще разчита на много единични персони, лични интереси и т.н. Това означава, че те трудно могат да бъдат вкарани в една обща коалиционна логика“, аргументира се д-р Димитров.

Политологът подчерта още, че почти от началото на живота на четворната коалиция той е очаквал, че някоя от партиите, с изключение на мандатоносителя „Продължаваме промяната“, ще излезе от формацията.

„Ние дори не можахме да направим качествена оценка на първите 100 дни на правителството, защото то беше съпроводено от голям международен натиск и усложнена международна обстановка. Всичко, което се случи беше продиктувано от тези събития.

Добър знак в началото беше, че има добър коалиционен диалог, което означаваше, че е много вероятно заявените цели да бъдат изпълнени.

Правителството така и не прие програма за управление. Това е нещо, което е абсолютно задължително, защото без такава програма трудно може да се направи и законодателна стратегия, която да бъде придвиждана през самия мандат“, каза д-р Александър Димитров.

Той прогнозира още, че при едни нови избори най-големите губещи ще са БСП и Демократична България. Според него част от електората на Демократична България ще се измести към Продължаваме Промяната.

„Ако нещо ударихме като дъно в НС – това е реториката. Тя е ужасяваща. Дебатът в парламента е изключително нисък, много слаб. Почти всички говорители на основните партии изпадат в една риторика, която е много характерна за пазара, за неделните дни по малките населени места.

Те не се състезават със силата на аргументите, а със силата на хапливостта – с това колко остроумно звучи дадена забележка към колега парламентарист“, обясни д-р Димитров. 

Цялото интервю с д-р Александър Димитров чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35