Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кметът очаква отговор на идеята операта да е до Колодрума

Идеята за сграда на Пловдивската опера в суперцентъра на града е нонсенс между желание и възможности, коментира днес  кметът Здравко Димитров. Миналата седмица от общината предложиха новият дом за операта да бъде до зала Колодрума, където има подходящ терен възможности за конферентна зала  и паркиране. 

Ще преценим какви стъпки да предприемем, след като получим отговор,  а такъв още няма, отбеляза Димитров. Той отхвърли вариантите за изграждането на сграда на операта при поделението на Щаба на армията, концертната зала и Панаира. 

В централаната градска част ограничаваме движението на автомобили и няма как да влизат камиони с декорите. Вариант е Домът на армията, ако бъде предоставен и преустроен, каза още Димитров. По думите му вижданията са различни и зависи къде ще се съберат.

Относно проектът за Източната порта и Небет тепе Здеравко Димитров каза, че трябва да започне всеки момент, но има известни проблеми с постоянното вдигане на цените.

Наесен се очаква и окончателното прикючване на проекта за Източната част на Форума. Той е преработен и внесен в Националния институт за недвижимо и културно наследство, като корекциите с съобразени с необходимите изисквания. 

Очаква се съгласуване, следва представяне на техническия и работния проект и оттам-нататък предвиждането на средства, уточни зам.-кметът по култура Пламен Панов. 


Още от категорията

Отбелязваме Международния ден на младежта с „жива библиотека“

Днес  за поредна година в ОП „Младежки център Пловдив“ ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. И този път от екипа са подготвили програма, изцяло вдъхновена от идеите на младите хора в града ни. От 18:00 ч., като част от младежките инициативи, реализирани от центъра, ще се проведе събитие в един по-разчупен и интересен формат -..

публикувано на 12.08.22 в 08:24

"Вкусът на лятото" с Пламен Кочев

В поредния епизод от рубриката "Вкусът на лятото" ви отвеждаме в двора на галерия "Джуркови". Там разговаряме с Пламен Кочев, създател на фейсбук групата Акция "Фото Пловдивъ" и сайта Исторически фото парк "Ретро Пловдивъ". "Красивата къща, в която днес се намира галерия „Джуркови“, е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и..

обновено на 11.08.22 в 12:59

Пловдив за 4-и път е домакин на CULTURAMA

Пловдив се включва в четвъртото издание на фестивала CULTURAMA.   Тази вечер в Етнографския музей „Консоне“ - квартет за старинни инструменти и оперната певица Ина Кънчева (сопрано) ще поднесат на пловдивчани и гостите на града музикален пърформанс.  Творби на Шуман, Менделсон и Малер ще звучат в първия концерт от програмата на фестивал..

публикувано на 11.08.22 в 11:05

Великите европейци - Блез Паскал

„Вечното мълчание на тези безкрайни пространства ме ужасява“ - написа през 17 век Блез Паскал в своите „Мисли“. Само от това изречение сякаш можем да го опознаем целия.  BNR podcasts · Великите европейци - Блез Паскал Чуваме гласа на ученият Паскал - математик, геометър, физик и изобретател, който изследва точно „безкрайните..

публикувано на 10.08.22 в 10:18

Читалището в село Столетово популяризира кукерите

Читалище "Христо Ботев 1928 г." в карловското село Столетово спечели проект пред Национален фонд „Култура“ за популяризиране на кукерството. Проектът “Всички маски са различни” се финансира в рамките на „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Общата му стойност е 22 522 лв., като НФК ще осигури..

публикувано на 10.08.22 в 09:03