Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидат- студенти и техните родител заплашват да съдят МУ за грешна задача на изпита по химия

Скандал на кандидат- студентския изпит по химия в МУ - Пловдив

Кандидат- студенти оспорват дадения от Медицински университет за верен отговор на един от въпросите на изпита по химия

Прокуратурата ще бъде сезирана за отговорите на кандидат- студентския изпит по биология и химия за Медицински университет-Пловдив. Това обяви пред Радио Пловдив адвокат Лидия Димитрова, която представлява кандидат-студенти, които оспорват дадения от Медицински университет за верен отговор на един от въпросите по химия. Адвокат Димитрова каза, че става въпрос за последната задача по химия, който при верен отговор носи 40 точки.

Притесненията на кандидат-студентите са, че минимум деветте години, които са вложили в подготовката си за кандидат-студентския изпит по медицина, дентална медицина и фармация, ще се окажат напълно напразни, както и вложенията, които са направили техните родители за частни уроци за тяхната подготовка.

„Последната задача по химия, която е разписването на един логически пример, общо носи 40 точки на кандидат-студента, ако бъде решена правилно. За да може да има тройка един кандидат студент, трябва да има минимум 60 точки. Тоест – един голям процент от тройката е на база тази последна задача“, обясни адвокат Димитрова.

Тя допълни, че тъй като не е имало достатъчно място, където да разпишат задачата, кандидат-студенти са започнали да пишат на страниците за чернова и са били уверени от квесторите, които са били там, че това разписване изобщо няма да бъде признато, все едно то не съществува. Което означава, че почти цялата им задача, която носи най-много точки в този изпит, няма да им бъде зачетена.

„Същото нещо се е случило и с темите по биология. За три теми по биология на тях са им предоставени един лист и половина, при условие, че се изисква всичко да се напише дума по дума, за да може да покаже кандидат-студентът задълбочени знания. Считам, че това е крайно ощетяващо“, каза още адвокат Лидия Димитрова.

Тя е изпратила писмо до ръководството на Медицинския университет в Пловдив, в което дава срок до утре за отговор на поставените проблеми с изпита.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

МЗ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите..

публикувано на 26.04.24 в 09:27

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще присъства в Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани..

публикувано на 26.04.24 в 08:51

Асеновград представи още 3 спортни обекта за финансиране

Асеновград представи още 3 спортни обекта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Ще бъде ремонтиран Градският плувен басейн, който се захранва с минерална вода. Прогнозната инвестиция за това е в размер на 1,5 млн. лева. Вторият проект е за изграждане на закрит плувен басейн в близост до Спортната зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:21

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24