Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отнето е разрешителното на фирма за почистване на Марица

Директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив издаде решение, с което се отнема разрешителното за поддържане проводимостта на речното легло на река Марица чрез изземване на наносни отложения в землището на село Ягодово, община Марица, в близост до ресторант „Рибарска среща“, с титуляр „Строймаш“ ЕООД. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Разрешителното е издадено на 12.04.2019 г. и срокът на действие е последно продължен през декември 2021 г. за периода януари – юни 2022 г. са постъпили множество сигнали от граждани и неправителствени организации относно изземването в посочения участък и след извършени проверки БД ИБР констатира редица нарушения на условията на разрешителното – липса на уведомяване на контролния орган за началото на изземването, неизграждане на трайна опорна и работна геодезична мрежа, работа извън позволения участък, неизвършване на ежемесечни замервания за реализираната дейност и т.н. 

Съставени са 6 акта за установяване на административни нарушения и са издадени 3 наказателни постановления, едно от което е влязло в законна сила.

БД ИБР е разпоредила и предварително изпълнение на издаденото решение с цел опазване на леглото на река Марица и свързаните водни и сухоземни екосистеми. Решението и разпореждането подлежат на обжалване пред Административен съд – Пловдив и Върховен административен съд.

Изземването на наносни отложения от леглата на реките е дейност, която може да доведе до множество негативни процеси, когато не се изпълнява при строго спазване на екологичното законодателство, включително ерозия на бреговете, промяна на дънния профил на речните участъци, унищожаване на хабитати на защитени видове и осушаване на крайречни земеделски земи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Седем души са задържани в Пловдив за трафик на мигранти

Седем души са зъдражани в Пловдив за трафик на нелегални мигранти. Става дума за подпомагане на афганистански и сирийски граждани да преминат незаконно през страната, уточняват от Района прокуратура - Пловдив.  Днес следобед от МВР, държавното обвинение и ГДБОП ще изнесат подробности за акцията по задържането и дейността на групата.

публикувано на 17.06.24 в 12:04

Рангел Бизюрев отива на съд, следствието приключи

Рангел Бизюрев най-сетне се сдоби с обвинение от Окръжна прокуратура за убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  31-годишният Бизюрев е обвинен за умишлено убийство, извършено с особена жестокост.  Наказателният кодекс предвижда за това престъпление от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна...

публикувано на 17.06.24 в 10:36

Затварят за три седмици и ул. "Равнища"

От днес до 7 юли ул. „Равнища“ ще се бъде затворена за движение заради ремонтни дейности на ул. „Царевец".  Това съобщи районният кмет Тони Стойчева в профила си във Фейсбук.  Улицата се използваше за обходен маршрут докато беше затворено кръстовището между „Царевец“, „Солунска“ и бул. „Хаджи Димитър“.  От днес обаче по нея няма да могат да..

обновено на 17.06.24 в 10:21

Затварянето на Бетонния мост усложни трафика в първия работен ден

Най-тежък автомобилен трафик има по бул. „Никола Вапцаров“ в пловдивския район „Южен“. Това показа репортерска проверка на Радио Пловдив тази сутрин, след като в събота беше затворен за реконструкция Бетонният мост и автомобилите бяха насочени по обходни маршрути.  Огромни автомобилни тапи се образуваха в първия работен ден от седмицата на бул...

публикувано на 17.06.24 в 10:21

Влаковете за Карлово и Хисаря отново тръгват от Централна гара Пловдив

От днес се възстановява движението от 4-те челни коловоза на гара Пловдив, съобщават от НКЖИ.  Така влаковете за Карлово и Хисаря вече ще тръгват от Централна гара, а не както досега – от гара Филипово. Това значително ще улесни пътниците, които повече от половин година бяха превозвани с автобуси от гара Пловдив до гара Филипово.  Ремонтът на..

обновено на 17.06.24 в 08:21