Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30% имат двойки на изпита по химия и биология в МУ

Резултатите на кандидат-студентите от изпита-тест са по-високи, отколкото през миналата година

19 са пълните шестици на изпита по биология и химия в Медицинския университет-Пловдив. На него се явиха 1148 кандидати – 347 мъже и 813 жени. Значително повече са по биология –  на 14 момичета и 2 момчета. По химия максималният възможен резултат са постигнали трима – две момичета и едно момче. Така пълните отличници са 0,26%. Има и кандидат-студент с две пълни шестици по двете дисциплини. 9 на сто от кандидатите са с отличен успех и на двата модула по биология и химия.

Кандидатите, които желаят да видят писмените си работи, могат да го направят днес от 10 до 14 ч. и на 12 юли от 10 до 12 ч. в Университетския информационен център.

На приемния изпит са скъсани почти 30% от явилите се. С двойка по биология са 29,4%, като повече са слабите резултати на момичета – 33,8 на сто, а при момчетата – 27,6%. По химия двойките са 24,2 на сто.

Голяма част от скъсаните са с по две слаби оценки. Но има и младежи с шокиращи резултати: двойка по биология и 5,62 по химия.

Петиците тази година са 17% по биология и 26 на сто по химия. Знания за добър 4 са показали 24,5% по биология и 23% по химия, като резултатите са сходни при мъжете и жените. Тройките са 19,4% по биология и 17,6% по химия.

Припомням, че конкуренцията на старта на кампанията бе средно по четирима за място, като при момичетата в специалност “Дентална медицина” съотношението достига 6:1. Местата по държавен прием в специалност “Медицина” са 150, в “Дентална медицина” – 73, а във “Фармация” – 82.

От тази година балоообразуваща е и оценката от матурата по български език и литература, като превес имат резултатите от изпита по химия и биология, които се утрояват. Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени утре, на 12 юли.

МУ обяви изпитната задача по химия за коректна, МОН проверява случая




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оператор се отказа да съди община Пазарджик за 3,3 млн. лв

Община Пазарджик подписа извънсъдебно споразумение с фирмата „Томов Трейд“, която е част от консорциума от три дружества, които са оператори на сепариращата инсталация. Исковете за неустойка от почти 3.3 млн. лева, от които фирмата се отказва, представляват 57% от общия размер на претендираната от консорциума неустойка от 5.8 млн. Лева.   С това..

публикувано на 25.10.24 в 15:51

400 работници излизат на борсата, "Монди" затваря от Нова година

Заводът за хартия „Монди“ в Стамболийски затваря врати. Това ще засегне около 400 работници, които ще отидат в бюрата по труда от Нова година. Пожар избухна в завода за хартия в Стамболийски "Плановете на ръководството са от Нова година заводът окончателно да затвори. Причината са щетите от пожара преди месец и загубените мощности", каза..

публикувано на 25.10.24 в 14:54

Катастрофа с ранени образува тапа на източния обход на Пловдив

Катастрофа затруднява движението по източния обходен път на Пловдив. Сигналът е получен към 13.50 ч., а по предварителни данни са се блъснали две коли и камион в участъка между пътен възел Войводиново и разклон за село Калековец.  Двама души са откарани в болница за прегледи. На място са екипи на полицията и пожарната.  До..

публикувано на 25.10.24 в 14:48

Рестартирана е поръчката за ремонта на Голямоконарско шосе

Община Пловдив поднови спираната на два пъти  през лятото обществена поръчка за втория етап на ремонта на Голямоконарско шосе. Максималната цена на реконструкцията и разширението, както и изграждането на локално платно до отбивката за село Царацово е 18 750 000 лв.  Дължината на пътния участък, който подлежи на ремонт е 900 метра. Максималният срок..

публикувано на 25.10.24 в 13:39

Пловдивски адвокати протестираха срещу избора на главен прокурор

Над 50 адвокати от колегията в Пловдив излязоха на протест пред Съдебната палата в града в знак на несъгласие Висшият съдебен съвет, чийто мандат е изтекъл, да избира следващия главен прокурор. Те не са съгласни и с процедурата за избор на председател на Върховния административен съд.  Пловдивската адвокатска колегия бе първата в страната, която излезе..

публикувано на 25.10.24 в 13:33